Ga naar inhoud
Klaar voor een frisse start dit voorjaar? Ruim op met een container van Afzetbak.nl!

Aanbouw huis

Heb je plannen voor aanbouw aan huis? Dat zal een flinke klus worden die gepaard gaat met een behoorlijke investering. Het is daarom van belang om op de hoogte te zijn van de wetgeving, je moet (mogelijk) vergunningen aanvragen en de kosten kunnen ook flink uiteenlopen. Weet je ook op welke wijze je afval het beste kunt afvoeren? Dat en meer leggen we uit op deze pagina. Zo loop je later niet tegen een muur op (die je niet zelf hebt gebouwd).

Sloopafval container bestellen

Aanbouw aan huis

Wist je dat aanbouw in veel gevallen zonder vergunning gerealiseerd mag worden? Aan de andere kant mag je niet zomaar verder dan 4 meter van de woning erbij bouwen. Zo zijn er een flink aantal grote zaken en kleine details om rekening mee te houden. In de eerste plaats is het handig om het verschil tussen aan- en uitbouw te weten.

Huis uitbreiden met een nieuwe aanbouw

Wat is het verschil tussen aanbouw of uitbouw?

Aan of uit, bij een knop is het vrij duidelijk. Bij een gebouw lijkt het behoorlijk veel op elkaar. Toch is aanbouw niet helemaal hetzelfde als uitbouw. Bij aanbouw gaat het om een nieuw bouwwerk dat vast zit aan het hoofdgebouw. Het betreft uitbouw als een bestaand gebouw wordt uitgebreid zoals een verlenging van de woonkamer. Als het nieuwe deel een afzonderlijke ruimte is dan spreekt men van aanbouw, als het een uitbreiding van een bestaande ruimte is dan is het uitbouw.

In beide gevallen betreft het een nieuw deel dat direct in verbinding staat met het hoofdgebouw. Dat is anders met een bijgebouw. Dit is een afzonderlijk bouwwerk dat zich bevindt op hetzelfde perceel. Dit kan een schuur zijn maar ook een kantoor of werkplaats voor een bedrijf aan huis of een mantelzorgwoning. De functie heeft invloed op de vergunningen die je wel/niet nodig hebt.

Wat kost aanbouw voor een woning?

Het zal je niet verbazen dat de kosten voor aanbouw flink kunnen oplopen. Gemiddeld genomen liggen de kosten tussen 20.000 en 30.000 euro. Als het een bescheiden project betreft waarbij je zelf een deel van het werk uitvoert dan kun je wellicht voor 10.000 euro al iets leuks maken. Als het een meer ambitieus aanbouw project betreft dan kan de prijs snel oplopen tot 50 mille. Als het onroerende zaken betreft dan is het mogelijk om gebruik te maken van de overwaarde op je hypotheek. Je kunt met de hypotheekverstrekker afspraken maken zonder tussenkomst van de notaris. Let bij het afsluiten van een lening altijd goed op de rente die je moet betalen en de aanvullende voorwaarden.

Het grootste deel van de kosten gaat naar materialen, ongeveer 60 procent. De rest gaat naar arbeid en een klein deel voorrijkosten. De verdeelsleutel kan per aanbieder wat afwijken. Een groot project zal per vierkante meter goedkoper uitvallen dan een kleinschalige verbouwing. Prefab bespaart tijd en kosten maar de levensduur kan lager liggen. Is de woning verouderd? Combineer het project dan met een renovatie. Dan is de gehele woning weer op hetzelfde niveau en hoef je na enkele jaren niet weer een deel van de woning te renoveren.

Hoe kun je geld besparen? Bijvoorbeeld door met de aannemer een taakverdeling te maken. Als een deel van de woning eerst gesloopt of gestript moet worden dan kun je dit werk vaak (voor een groot deel) zelf uitvoeren. Zelf afbreken en een afzetbak huren is veel goedkoper dan een aannemersbedrijf inschakelen dat het werk voor je doet. Breken is eenvoudiger dan bouwen, door in de beginfase geld te besparen speel je geld vrij dat je aan de kwaliteit van de aanbouw kunt besteden.

Is prefab aanbouw goedkoper?

Er zijn steeds meer prefab opties voor aanbouw. De keuzemogelijkheden zijn wellicht wat minder en jouw huis moet voor prefab geschikt zijn, de kosten kunnen wel lager uitvallen. Het grootste voordeel van prefab is echter de doorlooptijd. Als het voorbereidend werk elders wordt uitgevoerd dan is de aannemer op locatie veel sneller klaar. Dit betekent minder overlast voor je eigen huishouden en de omgeving. Prefab kan van dezelfde kwaliteit zijn als maatwerk maar de uitstraling is vaak wat meer standaard. Als je echt je eigen draai wilt geven aan het project kies dan liever voor maatwerk.

Materialen als hout en aluminum zijn goedkoper dan beton en steen, ze zijn ook lichter in gewicht. Het is niet altijd nodig om met bakstenen te gaan bouwen, wellicht zijn er alternatieve materialen die voor de toepassing net zo geschikt zijn. Als je de aanbouw in dezelfde stijl als de rest van het pand wilt maken dan kies je voor dezelfde materialen en kwaliteit.

Beginnen met een aanbouw bij een huis

Is een omgevingsvergunning verplicht?

Als je van plan bent om een deel van de woning te slopen of bij aanbouw realiseren dan kun je via de website van de gemeente of het Omgevingsloket online een omgevingsvergunning aanvragen. Op de website van het Omgevingsvergunningloket kun je opzoeken of deze vergunning nodig is voor de aanbouw. Als je een aanvraag hebt ingediend dan kun je de voortgang via dezelfde website volgen.

Bouwwerken als een uitbreiding van de woonkamer, een bijkeuken, serre of garage vallen onder de noemer ‘bijbehorende bouwwerken’. Ook een plantenkas of een mantelzorgwoning valt in deze categorie. Het betreft in alle gevallen een uitbreiding van het hoofdgebouw. Als eerste is van belang dat het nieuwe bouwwerk niet buiten de erfgrens wordt gebouwd. Dan moet je nog een bepaalde afstand van de erfgrens aanhouden en er is een maximale oppervlakte van bouwwerken op een perceel van toepassing. De tuin compleet volbouwen mag dus niet. Aan de hoogte van de aanbouw zijn ook grenzen gesteld. Het stappenplan volgens de overheid werkt als volgt:

  • Je moet het achtererfgebied bepalen.
  • Het bebouwingsgebied moet berekend worden.
  • De maximaal toelaatbare oppervlakte moet je berekenen.
  • Dan meet je hoeveel aanbouw er nog is toegestaan.
  • De hoogte van het bouwwerk moet worden bepaald.
  • Het gebruik heeft invloed op de vergunning.
  • Er moet rekening worden gehouden met uitzonderingen.

Als je twijfelt voer je eerst de online vergunningcheck uit of je vraagt het na bij de gemeente.

Over het Bouwbesluit 2012

In het Bouwbesluit van 2012 zijn voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en het milieu opgenomen. Alles wat je bouwt moet aan de voorschriften in het Bouwbesluit 2012 voldoen. In basis zijn de regels vereenvoudigd en centraal bij elkaar gebracht. Een belangrijk gevolg van dit besluit is dat er geen ontheffing meer nodig is van de gemeente. Nu werkt het volgens landelijke voorschriften wat het proces kan versnellen.

Wat mag je bouwen zonder vergunning?

Hier zijn een aantal verbouwingen die je zonder vergunning mag uitvoeren. Er kunnen echter wel aanvullende voorwaarden of restricties zijn, ga dus niet zomaar een serre bouwen zonder te controleren of je volgens de regels werkt:

  • Serre
  • Garage
  • Buitenkeuken
  • Dakkapel
  • Zonnepanelen

Wat mag je niet bouwen zonder vergunning?

Een aantal bouwwerken zijn onder voorwaarden mogelijk, daar komen we zo op terug. Hier zijn enkele verbouwingen die je niet zonder vergunning mag uitvoeren:

  • Dakterras
  • Dakterras op aanbouw
  • Extra verdieping in de aanbouw
  • Aanbouw die niet grondgebonden is
  • Muren doorbreken (mag soms maar niet altijd)

Neem bij twijfel contact op met de gemeente. Als je samenwerkt met een architect of aannemer dan zullen deze experts doorgaans weten wat wel of niet mag.

Huis van binnen schoonmaken na een verbouwing

Wat zijn de regels bij verbouwingen?

Het is belangrijk dat je weet waar aanbouw is toegestaan en welke restricties er van toepassing zijn. Zo mag je nooit zonder toestemming bouwen aan de voorzijde van de voorgevel. Bij een zijtuin moet de aanbouw minimaal 1 meter achter de voorgevel liggen. De achtertuin is het deel van een perceel dat zich recht achter de woning bevindt. Hoe groot mag de aanbouw zijn?

  • Bij een bebouwingsgebied van 100 vierkante meter of minder mag 50 procent bebouwd worden.
  • Bij een bebouwingsgebied tussen 100 en 300 vierkante meter mag 50 vierkante meter en 20 procent van het deel groter dan 100 vierkante meter bebouwd worden.
  • Als het bebouwingsgebied groter is dan 300 vierkante meter dan geldt 90 vierkante meter plus 10 procent van het deel groter dan 300 vierkante meter.

Als er reeds aanbouw aanwezig is dat telt dit mee voor het maximum. De diepte van aanbouw mag maximaal tot 4 meter diep gebouwd worden. De maximale hoogte van de aanbouw mag de laag van de begane grond zijn plus 30 centimeter. De hoogte mag nooit 5 meter overschrijden.

De voornaamste kenmerken bij aanbouw zijn dus:

  • Oppervlakte van het perceel.
  • Afstand tot aan de erfgrens.
  • Percentage aanbouw.
  • Oppervlakte bestaande aanbouw.
  • Afstand van aanbouw ten opzichte van hoofdgebouw.

Voor een hoekhuis of een huis dat grenst aan een sloot kunnen de voorwaarden weer net iets anders zijn. Denk aan de afstand van 1 meter van de perceelgrens. Die is niet van toepassing als het tuin grenst aan een sloot want dit wordt niet gezien als een toegankelijk gebied.

Aanbouw aan woning

Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele onderwerpen die naast het ontwerp en gebruik ook van belang zijn:

Let op met asbest

Woon je in een huis dat voor de jaren negentig werd gebouwd? Dan is er een kans dat er asbest aanwezig is. Zolang dit op zijn plaats blijft dan is dit geen probleem, als er echter gesloopt of gezaagd wordt dan kunnen er asbestvezels in de lucht komen wat zeer gevaarlijk is. Als het vermoeden bestaat van asbest in de woning laat dan eerst onderzoek uitvoeren. Het is niet toegestaan om asbest via een afzetbak af te voeren, dit moet via officiële kanalen worden verwijderd onder veilige omstandigheden. Heb je vragen over mogelijk schadelijke of gevaarlijke materialen? Neem contact op met de helpdesk van afzetbak.nl voor meer informatie.

Tuin opruimen

Laten we ook niet vergeten dat je ruimte moet maken voor de aanbouw. Ga je een deel van de tuin opofferen aan extra woonruimte? Dan moet je waarschijnlijk planten verwijderen, zwart zand afgraven of tegels verwijderen. Je kunt een grote afzetbak voor restafval huren, er zijn ook bakken specifiek voor tuinafval te huur. Kijk op de website van Afzetbak.nl welke mogelijkheden er zijn en wat er precies in iedere container mag én in welke hoeveelheden. Afval vooraf scheiden kan je een flinke besparing opleveren.

Moet je de aanbouw isoleren?

Met almaar stijgende prijzen voor energie rijst de vraag hoeveel geld je moet investeren in de aanbouw van je woning. Aangezien het nieuwe deel aan het oude deel vast zit spreekt het haast voor zich dat de energieprestaties minimaal even goed moeten zijn. Als je van een buitenmuur een wand met glas of schuifdeuren maakt dan wil je niet dat een label-A woning teruggaat naar label-C. Naast het energieverbruik daalt de waarde van de woning als de energieprestaties minder worden. Je kunt een aanbouw project combineren met isolatie van de rest van het gebouw. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Hoe zit het met monumentale panden?

Als je in een Rijksmonument, een gemeentelijk monument of een beschermd dorps- of stadsgezicht woont dan kunnen er specifieke beperkingen zijn of voorwaarden gesteld worden. Vraag het na voordat je begint aan de verbouwing. Het zou jammer zijn als er een afzetbak wordt geleverd terwijl jouw bouwplannen zijn afgewezen. Gelukkig kun je in de meeste situaties zeer snel een container regelen bij afzetbak.nl. Maanden vooraf een reservering maken is niet nodig!

Raam plaatsen in een nieuwe aanbouw

Tips voor aanbouw aan huis

Hier zijn 8 tips als je van plan bent aanbouw te plaatsen bij de woning:

1. Controleer de wetgeving

Op deze pagina hebben we een aantal regels genoemd, toch moet je zelf alvorens aan het project te beginnen altijd goed controleren wat mag, wat niet mag en onder welke voorwaarden je mag bouwen. Sinds 2012 vallen de meeste regels onder het landelijk bepaald bouwbesluit, er kunnen wel zaken via de gemeente lopen.

2. Mogelijkheden voor en achter de woning

Een carport aan de voorzijde van de woning is een ander soort aanbouw dan een serre aan de achterzijde. Als je aanpassingen maakt aan de straatkant dan kunnen er andere voorwaarden en restricties van toepassing zijn. Dit betekent overigens niet dat je zomaar de tuin vol mag bouwen.

3. Vraag offertes aan

Prijzen voor mensen en materialen worden niet goedkoper. Vraag op tijd offertes aan, er is een personeelstekort waardoor wachttijden flink kunnen oplopen. De goedkoopste aannemer is niet per definitie de beste. Vraag liever naar referenties en bekijk welke projecten de aannemer reeds heeft gerealiseerd.

4. Vertel het de buren

Beter een goede buur dan een verre vriend. Ook als je weinig contact hebt met de buren is het verstandig om bij aanbouw toch even door te geven wat er gaat gebeuren en vraag wat ze ervan vinden. Dan ligt het risico dat ze later een klacht indienen aanzienlijk lager.

5. Huur een afzetbak

Om te bouwen moet je eerst breken. Ruim alles netjes op door een afzetbak te huren. Bij Afzetbak.nl kun je voor een scherp tarief een geschikte container huren. Weet je niet hoe groot de bak moet zijn? Kijk dan op de website voor een indicatie van de mogelijkheden of neem contact op met de helpdesk. Deze containers worden gebracht en netjes weer opgehaald als de werkzaamheden zijn voltooid.

6. Hoog en laag bouwen mag niet

Het is niet toegestaan om een verdieping op aanbouw te maken, een kelder onder de grond is ook niet toegestaan. Een zwevende constructie mag niet, de aanbouw moet zich op hetzelfde niveau als de begane grond van de woning bevinden. Het is misschien een leuk idee om op het dak van een serre een moestuintje aan te leggen maar dit is niet mogelijk. Een groendak is dan wellicht een goed alternatief. Dit is een dakbedekking met planten.

7. Zorg voor een solide basis

Wat je niet ziet is vaak net zo belangrijk als wat je wel kunt zien. Zo kunnen heipalen ervoor zorgen dat de nieuwe constructie niet gaat verzakken. Deze investering kan zeker de moeite waard zijn. Ook elektra en isolatie van de aanbouw spelen een rol in de kwaliteit en bruikbaarheid van de nieuwe ruimte. Zo wil je dat een serre in de winter niet ijskoud is en in de zomer niet al te snel opwarmt.

8. Mag ik bouwen van de buren?

Het biedt voordeel als de buren het vooraf eens zijn met de aanbouw plannen, zo vermijd je later discussies. Ook als er een omgevingsvergunning is toegewezen dan kunnen de buren alsnog bezwaar aantekenen of een beroep instellen. Dit kan tot 6 weken na verlenen van de vergunning. In dat geval heeft de gemeente tijd nodig om de vergunning te heroverwegen. Dit kost extra tijd dus vooraf op één lijn zitten heeft absoluut de voorkeur. Als de gemeente beslist in het voordeel van de klager dan kan de vergunning worden ingetrokken. Als je afspraken hebt gemaakt met de aannemer of een aanbetaling hebt voldaan dan kan dit voor grote financiële problemen zorgen. Als je niet zeker bent wat je buren van het project vinden vraag het dan, daarmee voorkom je problemen op een later moment.

Mantelzorg

Is de aanbouw bestemd voor mantelzorg? Dan zijn er aanvullende voorwaarden van toepassing. Zo kan de gemeente vragen om een medische verklaring. In een mantelzorgwoning is er sprake van een zelfstandige wooneenheid die als aanbouw of bijgebouw aanwezig is. Deze ruimte heeft een woonfunctie, hier kan de mantelzorger of de zorgbehoevende persoon (of personen) wonen. Als mantelzorg niet meer nodig is dan moet het bouwwerk worden afgebroken, het betreft dus aanbouw of een bijgebouw dat nooit permanent wordt geplaatst.

Vergunningsvrij bouwen

Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen, wat je in een regeltjes land zoals Nederland niet direct zou verwachten. Het is wel van belang om op de hoogte te zijn van de regels en binnen de marges te blijven die gesteld worden. Zelfs als de bouwwerken in strijd zijn met het bestemmingsplan dan is hiervoor overigens geen vergunning vereist. Deze regel geldt niet alleen voor bijbehorende bouwwerken maar ook voor dakkapellen en afscheidingen van erf en terrein.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 23 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.