23 september 2018

Wat gebeurt er met bouw- en sloopafval recycling

Uitvoerige acceptatie

Het afval wordt bij aankomst op locatie eerst onderzocht. Er mogen namelijk geen gevaarlijke stoffen, zoals asbest, in zitten. Deze acceptatie wordt in drievoud uitgevoerd. Eerst bekijkt de chauffeur de vracht, vervolgens wordt de container op een weegbrug geplaatst en van bovenaf geïnspecteerd. Als laatste wordt de inhoud bij de sorteerinstallatie nogmaals onderzocht.

Hergebruik van materialen

In het bouw- en sloopafval zitten veel materialen die hergebruikt kunnen worden. Zo kan hout worden hergebruikt door er spaanplaat van te maken. Van gerecycled kunststof worden nieuwe prullenbakken gemaakt en puin wordt in de wegenindustrie weer toegepast. Veel afval wordt dus gereycled tot nieuwe producten, die weer voor allerlei toepassingen zijn in te zetten. Zo draagt de afvalverwerking bij aan een circulaire economie waarin materialen een tweede leven krijgen.

Slim omgaan met afval

Als vakman kan je afval zelf ook al bij de bron scheiden. Bijvoorbeeld door tijdens een klus eerst een bepaald type materiaal af te voeren in een aparte container. Afvalcontainers voor één soort materiaal zijn goedkoper dan containers voor gemengd bouw- en sloopafval. Door eerst een container voor één materiaalsoort te plaatsen en daarna voor gemengd afval, kan je op de kosten besparen. Twijfel je of je zelf afval moet wegbrengen naar een stortplaats in plaats van een afvalcontainer te huren? Bedenk dat je ook veel tijd (en dus geld) steekt in het zelf verzamelen, lossen en vervoeren van het materiaal!

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl

Na 10 jaar lang als senior accountmanager in de afvalbranche te hebben gewerkt, ben ik 2017 enthousiast een eigen bedrijf begonnen in dezelfde en zeer energieke branche. In deze tijd, waarin heel veel gebeurt op gebied van slopen en bouwen, renoveren en vernieuwen van bedrijfspanden, woningen en tuinenaanleg en tuinvernieuwingen en bedrijfsafval, hebben wij een zeer dynamische website ontwikkeld. Alle nieuwe inzichten op milieutechnisch en recycling gebied zijn onze specialiteit. Zowel bedrijven (bouw- en sloopbedrijven, keuken- en badkamerinstallateurs, timmerbedrijven, dakwerkbedrijven, hoveniers en MKB’ers enz.) alsook particulieren kunnen hun afvalcontainers of rolcontainers op een snelle manier bij ons bestellen. Wij zijn trots u te kunnen helpen om op een milieuvriendelijke manier van uw afval een nieuw basisproduct te creëren.