Ga naar inhoud
Afzetbak.nl weekend korting, levering door heel Nederland! 🇳🇱

Huis verbouwen

Een huis verbouwen kan een grootschalig project zijn. Je zult voor een flinke periode te maken krijgen met rommel, restafval, bouwmaterialen, aannemers over de vloer en natuurlijk ook de kosten die ermee gepaard gaan. Soms lijkt het eenvoudiger om de boel af te breken en gewoon opnieuw te beginnen. Wees gerust want jouw huis verbouwen hoeft echt niet zo frustrerend te zijn zolang je een goede planning maakt en stap voor stap je zaken op orde brengt. Er zijn flink wat keuzes die je moet maken, we helpen je graag op weg met praktische informatie en een overzicht van welke stappen je moet nemen bij verbouwen. Vergeet in ieder geval niet dat je eerst moet breken voor je kunt gaan bouwen. Dat betekent een flink berg afval die je moet afvoeren. Voor puin, tuinafval en andere restmaterialen kun je terecht bij afzetbak.nl. Dan kun je die uitdaging alvast doorstrepen op je ‘te doen’ lijstje!

Bouw en sloopafval container bestellen

Huis verbouwen aannemer

De eerste keuze die je moet maken is zelf het project uitvoeren of via een aannemer je huis verbouwen. De voornaamste reden om het zelf te doen is kostenbesparing, toch betekent een aannemer inhuren niet dat je direct meer gaat betalen. Een expert kent de weg beter en zorgt dat je valkuilen in het traject kunt vermijden. Er zijn drie manieren om je huis te verbouwen:

  1. Besteed alles uit aan de aannemer: Dit is de meest eenvoudige manier en het hoeft niet eens altijd de duurste optie te zijn. Je moet wel vertrouwen hebben in de aannemer. Je kunt een aannemer de opdracht geven om jouw woning te verbouwen en jij gaat met het volledige huishouden voor een tijdje elders logeren. Bij familie of vrienden of op een vakantiepark. Bij verbouwingen of renovaties die van korte duur zijn kan dit een goede oplossing zijn. Bij lange termijn projecten is dit niet altijd de meest aantrekkelijke optie.
  2. Houd alles in eigen hand: Als je zelf handig bent en over een netwerk aan handige handjes beschikt dan kun je het project zelf aanpakken. Er zijn echter grenzen aan doe-het-zelf verbouwingen. Als je aan de slag gaat met draagmuren, aanbouw of woonachtig bent in een monumentaal pand dan kun je niet zomaar alles zelf uitvoeren. Naast het overtreden van de regels kan het gevaarlijk zijn om zomaar te gaan hakken en breken.
  3. Werk samen met de aannemer: De derde optie zal in de meeste gevallen het prettigste werken. Je zoekt een aannemer die met je meedenkt en naast informatie geven ook goed kan luisteren. Jullie stellen een plan op en verdelen de taken. Zo kun je het aanleggen van leidingen en elektra uitbesteden maar het huren van een afzetbak en de oude badkamer slopen doe je zelf. Daarmee houd je zicht op het project en ben je er zeker van dat alle details kloppen.
Huis verbouwing

Wat doet een aannemer bij een huis verbouwen? Dit zijn de voornaamste werkzaamheden die professionele aannemers voor je uitvoeren:

1. Ontwerpfase

Je gaat niet zomaar een muurtje metselen bij een huis verbouwen. Er zullen eerst tekeningen gemaakt worden door een architect of een ontwerper. Eerst worden jouw wensen geïnventariseerd, daar komt een concept ontwerp uit. Dit wordt aangepast op basis van praktische en budgettaire overwegingen tot er een definitieve versie uit voortvloeit. Het resultaat wordt ‘bestek’ genoemd, hierin staan alle belangrijke zaken die van toepassing zijn op de verbouwing.

2. Planning

Verder op deze pagina lees je meer over de stappen bij een huis verbouwen. De aannemer kan een deel van de planning voor je verzorgen. Dit is het deel van het project waarin je bespreekt welke partij verantwoordelijkheid draagt voor ieder punt op de planning. Het betreft een keten van processen waarbij een oponthoud op één punt kan zorgen voor problemen in het vervolgtraject. Er zullen ook werkzaamheden zijn die elkaar overlappen. De aannemer zal dit opnemen in de planning, de begroting hoort hier ook bij.

3. Vergunning

Zowel binnenshuis als buiten kunnen er vergunningen nodig zijn. Die moet je wellicht zelf aanvragen, de aannemer zal aangeven wat er nodig is en hoe je aan deze vergunningen komt. Het is niet nodig om voor iedere ingreep een vergunning aan te vragen in een koopwoning, met name voor zaken die aan de buitenzijde plaatsvinden zoals aanbouw moet je toestemming vragen. Het aanvragen van vergunningen kan tijd kosten, zorg dat je alle benodigde documenten paraat hebt. Zo moet je wellicht informatie opvragen van het Kadaster of bouwtekeningen overleggen om aan te geven wat de plannen zijn.

4. Aansturing

Het is van belang om een ‘centraal brein’ te hebben, iemand die het gehele project zal overzien. Zo is het niet handig als de stukadoor een wandje komt stuccen voordat de elektrische leidingen aangelegd zijn. Als de woning vol puin ligt die je via een puincontainer moet afvoeren dan kan de installateur van de vloerverwarming niet veel doen in huis. Er is veel vraag naar professionals in de bouw, deze werklieden zitten niet thuis op de bank te wachten tot ze in jouw huis aan de slag kunnen. Een goede aansturing van alle betrokken partijen is daarom van belang.

5. Materialen

In een aantal gevallen zullen installateurs zelf de materialen inkopen en meenemen maar dit is niet altijd het geval. Is er overeengekomen dat je zelf zorgt voor de materialen? Zorg dan dat ze op tijd in huis zijn. Wacht hiermee niet tot het laatste moment want tussen het moment van materialen bestellen en de levering kan een levertijd zitten. Als iemand een muurtje komt metselen en er zijn geen stenen dan verlies je tijd en geld.

6. Coördinatie

Alle bovenstaande punten vereisen centrale coördinatie. Als je dit helemaal zelf doet dan moet je wel bij de les blijven. Als je een overeenkomst aangaat met een aannemer spreek dan goed af wie de verantwoordelijkheid draagt voor iedere handeling. Als er onverhoopt iets fout mocht gaan dan moet je weten wie ervoor verantwoordelijk is en hoe dit geregeld wordt met de verzekering. Daarnaast zal bij een huis verbouwen de werkplaats volgens wettelijk bepaalde normen ingericht moeten worden om het risico op schade en letsel zoveel mogelijk te beperken.

Zoals gezegd hoef je niet alles uit te besteden aan een externe aannemer, vooral een goede samenwerking met korte lijntjes en heldere communicatie is van groot belang. Vraag bij het inhuren van een aannemer naar referenties van vorige klanten.

Huis verbouwen

Woning verbouwen

Je wilt een huis verbouwen, waar begin je? Heel eenvoudig door een lijst te maken met daarop alle werkzaamheden die aan bod komen. Dit werkt het beste in een taken app waarin je de volgorde en inhoud eenvoudig kunt aanpassen. Je zult tijdens het maken van deze lijst namelijk steeds weer nieuwe ideeën krijgen om het project in goede banen te leiden. Om je op weg te helpen met je huis verbouwen zie je hier welke stappen nodig zijn:

Wat kost een huis verbouwen?

1. Inventarisatie

Wat wil je verbouwen en belangrijker nog; wat wil je met de verbouwing bereiken? Meer ruimte in huis of een extra kamer toevoegen? Meer wooncomfort met minder energieverbruik is niet verkeerd natuurlijk. In deze stap mag je nog volop dromen, later breng je de ambities terug naar een haalbaar niveau. Betrek het gehele huishouden bij deze inventarisatie en kijk naar de langere termijn. In deze stap zul je bepalen of je per ruimte wilt verbouwen of het gehele pand als geheel zult renoveren.

2. Budgettering

Een huis verbouwen is niet gratis. Houd er rekening mee dat prijzen voor materialen en werkuren flink zijn gestegen. Enerzijds lijkt het goedkoper om nu de keuken te verbouwen om vervolgens door te sparen en in een later stadium de badkamer onder handen te nemen. Anderzijds vallen grotere projecten voordeliger uit als je de optelsom maakt. Je moet dan wel het budget hebben om een compleet project te financieren. Dit kan uit eigen vermogen, een (eenmalige verhoogde) schenking of door een lening aan te gaan bij een geldverstrekker. Als je overwaarde op je huis hebt dan kun je mogelijk extra geld lenen met aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente.

3. Duurzaamheidsmaatregelen

Een verbouwing zonder duurzaamheid in acht te nemen is nauwelijks meer voor te stellen. Je doet je voor het milieu, voor je omgeving maar ook gewoon voor jezelf. Minder stoken betekent minder energiekosten, minder tocht zorgt voor meer comfort in huis. Zonnepanelen zijn een investering maar de terugverdientijd wordt steeds korter. Er zijn ook andere opties waaronder isolatie of een nieuwe CV-ketel.

4. Aannemer

Je kunt al eerder een aannemer inschakelen, met name als er ingewikkelde bouwtekeningen gemaakt moeten worden of als je liever meer uitbesteedt aan een expert. Aannemers zitten niet om werk verlegen, dit betekent niet dat je genoegen moet nemen met iedere aannemer. Er zijn namelijk helaas bedrijven die geen goed werk leveren, vraag daarom altijd naar referenties en kijk hoe lang het bedrijf bestaat. Samen kunnen jullie de taken verdelen.

5. Contracten en vergunningen

Leg alle afspraken vast, verdeel de taken en zorg ervoor dat je weet waar de verantwoordelijkheden liggen per persoon of bedrijf. Zo kun je later niet voor onverwachte situaties komen te staan. Wist je bijvoorbeeld dat we bij afzetbak.nl jouw container leeg komen brengen en vol weer ophalen? Dat bespaar je heel wat ritten naar de stort! Als er vergunningen nodig zijn dan moet je die in deze fase ook regelen.

6. Uitvoering

Op een gegeven moment wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. De werkplaats moet volgens de regels ingericht worden, je zult ruimtes moeten leegruimen en gereedmaken voor de verbouwing. Nu gaan alle balletjes rollen en als ze eenmaal in beweging zijn dan keer je deze processen niet zomaar even om. Daarom zijn de voorgaande stappen zo van belang.

7. Oplevering

Eindelijk pluk je de vruchten van dit lange traject. Je kunt nu gaan genieten van jouw verbouwde stulpje. De laatste container met afval vertrekt en de laatste restjes worden met de bezem bij elkaar geveegd. Heb je duidelijke afspraken gemaakt omtrent de oplevering en laatste termijn van de betalingen? Zorg ervoor dat de aannemer je niet met gebreken opscheept en betaal het volledige bedrag pas af nadat je er zeker van bent dat alles in orde is.

Huis verbouwing

Nu heb je het antwoord op “een huis verbouwen, waar begin je?” maar zoals gezegd is dit pas de start van het project. Niet alle stappen zullen voor jou even relevant zijn en er zullen specifieke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden die niet voor iedereen van toepassing zijn. Om de vraag bij verbouwen, welke stappen moet je nemen, te beantwoorden is dit slechts een begin. Het is ook zeker verstandig om bij iedere stap of handeling een notitie te maken van de uitvoerende persoon of bedrijf. Bij een aantal klussen zul je het werk zelf uitvoeren, soms kun je beter een professional inschakelen. Als je werkt met een spreadsheet dan kun je een veld toevoegen met contactinformatie. Als je dan vragen hebt dan kun je direct contact opnemen met de juiste organisatie. Denk hierbij aan de gemeente voor vergunningen of het Kadaster als je een uittreksel nodig hebt van jouw woning. Of de link naar afzetbak.nl zodat je snel een container kunt huren om afval netjes af te voeren.

Naast de stappen, werkzaamheden en contactinformatie kun je ook de kosten per stap vermelden. Dit hoeft niet op de cent nauwkeurig maar het helpt je wel inzicht te krijgen op de kostenposten. Zeker als je een bouwdepot gaat aanvragen bij de hypotheekverstrekker of een persoonlijke lening aangaat om de uitgaven te financieren zul je goed in kaart moeten brengen waar de kosten zitten bij een huis verbouwen. In een aantal gevallen zul je ontdekken dat een andere werkwijze je flink wat geld kan besparen. Bij een nieuwbouw woning zal de aannemer een soortgelijke werkwijze toepassen. Het project wordt in fasen opgedeeld en het totale bedrag wordt verdeeld over deze fasen. Ook als je zelf aan de slag gaat kun je een dergelijke werkwijze hanteren. Planning is voor iemand die liever direct aan het werk gaat niet het leukste deel van het project maar het zal je tijd en geld helpen te besparen tijdens de verbouwing.

Moet je zelf een container huren of doet de aannemer of onderaannemer dit voor je? Dat hangt af van de afspraken die onderling worden gemaakt. Zowel particuliere huiseigenaren als aannemers kunnen terecht op afzetbak.nl om diverse soorten containers te huren voor het afvoeren van restmaterialen. Zeker bij grotere projecten zoals een complete woning renoveren en een groot huis verbouwen is het niet voordelig om een grote afzetbak voor restafval te huren. Je betaalt namelijk meer voor containers waarin afval niet vooraf gescheiden wordt. Je kunt per fase verschillende containers laten brengen en ophalen of meerdere kleinere afzetbakken huren. Je mag bijvoorbeeld een container voor tuinafval niet vullen met zand of puin en tegels horen niet bij houtafval. Als je hier meer over wilt weten neem dan gerust even contact op met het team van Afzetbak. We denken graag met je mee om restmaterialen efficiënt en goedkoop af te voeren.

Huis renoveren

Wat is de meest gehoorde reden om een woning te renoveren? Momenteel staat verduurzaming met stip op nummer één. Dit heeft te maken met stimulering vanuit de overheid, daarnaast hebben de hoge tarieven voor energie de vraag naar duurzaamheidsmaatregelen sterk doen toenemen. Bij renovatie van een woning kun je extra geld lenen op je hypotheek als je besluit om te gaan verduurzamen. Denk aan het aanbrengen van isolatie maar ook het plaatsen van zonnepanelen is momenteel zeer in trek. De kosten voor renovatie van een huis zijn wel gestegen vanwege de grote vraag evenals een tekort aan materialen en personeel. Een energielabel met hogere score levert voordeel op, de initiële verbouwingskosten liggen momenteel wel hoger. Daar komt bij dat aannemers en uitvoerende bedrijven het vaak erg druk hebben, bij renovatie van een woning zul je dus op tijd moeten beginnen met afspraken maken. Het goede nieuws is dat we bij afzetbak.nl de meeste containers uit voorraad kunnen leveren, kijk op de website voor de beschikbaarheid. Met de uitvoerder kun je overleggen welke materialen of containers je nodig hebt op ieder moment.

Oud huis renoveren voor en na

Bij een oud huis opknappen zijn er unieke uitdagingen maar ook interessante mogelijkheden. Wil je een oud huis renoveren met monumentale status? Dan zul je hiervoor eerst moeten uitzoeken of er speciale vergunningen nodig zijn. Voor een monument als woning of werkplek zijn (nog) geen duurzaamheidseisen van toepassing, je hoeft niet aan een specifiek energielabel te voldoen. Een oudere woning laten renoveren biedt wel de meeste voordelen omdat de isolatiewaarden vaak laag liggen. Met ingrepen als isolatie, vloerverwarming en HR+++ glas kun je van een opknappertje een paleisje maken.

Een belangrijk punt bij een oud huis opknappen is de aanwezigheid van asbest. Huizen die vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw gebouwd zijn zullen als het goed is geen asbesthoudende materialen bevatten maar voorzichtigheid is altijd geboden. Bij huizen uit de jaren zestig en zeventig zal hoogstwaarschijnlijk wel asbest in verschillende delen van de woning aanwezig zijn. Is dit een probleem? Op zich zijn asbesthoudende materialen niet gevaarlijk zolang ze niet beschadigd worden. Boren of zagen zorgt ervoor dat asbestvezels vrijkomen wat zeer gevaarlijk is voor de gezondheid. Daarnaast is het een zeer vervuilend materiaal en mag het niet zomaar afgevoerd worden. Twijfel je over de aanwezigheid van asbest bij een oud huis renoveren? Neem dan eerst contact op met de gemeente en vraag naar de details over de procedure. Het is voor verwerkende bedrijven als Afzetbak niet toegestaan om asbesthoudende materialen te verplaatsen, als huiseigenaar ben je strafbaar als je afval met asbest stort. Heb je hier nog vragen over of stuit je op andere vragen omtrent een oude woning laten renoveren? Neem dan even contact op met één van onze medewerkers. We helpen je graag verder!

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 22 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.