Ga naar inhoud
🚚 Nieuw: zaterdaglevering in bepaalde regio's!

Kosten verbouwing

Een verbouwing kan veel overlast en kosten met zich meebrengen, als het resultaat goed is dan vergeet je dit gelukkig heel snel weer. Door vooraf een doordacht plan op te stellen kun je veel frustratie besparen tijdens de werkzaamheden en ook geld besparen op de verbouwingskosten. Met name het kostenplaatje is een obstakel waar veel mensen tegenaan lopen. Wat zijn de kosten voor een verbouwing en hoe kun je besparen op verbouwingskosten? Hoewel iedere situatie uniek is helpen we je een eindje op weg met de informatie op deze pagina. We kunnen alvast verklappen dat de kosten voor een container huren om je afval af te voeren relatief goedkoop is. Bij een grote verbouwing zal dit ongeveer 5 procent van de totale kosten bedragen. Daarnaast leggen we uit hoe je bij afzetbak.nl nog meer kunt besparen op de kosten voor een verbouwing.

Sloop container huren

Huis renoveren kosten

Waar moet je beginnen met de kosten voor een huis renoveren? Allereerst moet je bepalen wat je wilt gaan verbouwen, welke delen van de woning het betreft. Zo zijn er bij een badkamer verbouwen andere zaken van toepassing dan bij de verbouwing van een keuken. Een vraag die vaak wordt gesteld is “wat kost een verbouwing per m2?”. Als je hier het bedrag voor weet dan hoef je alleen nog maar te meten en je weet precies hoeveel geld je moet investeren. Toch kun je niet zomaar de kosten voor een verbouwing per m2 berekenen. In de eerste plaats omdat er per ruimte andere eisen gesteld worden, ten tweede omdat je keuze hebt in kwaliteit en prijs.

Slechts enkele kosten zijn algemeen van toepassing zoals het huren van een container om afval te storten. Je betaalt dan voor de inhoud van een container. Maar ook dan zijn er diverse opties. Zo kun je het jezelf eenvoudig maken en alles bij het restafval gooien. Maar dan betaal je extra voor de afvalverwerking. Je kunt flink op de kosten besparen door bijvoorbeeld puin te scheiden van hout of bouwafval. Op afzetbak.nl zie je direct wat de kosten per type container zijn.

Huis midden in de renovatie

Waarom zou je een huis verbouwen? Hier zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Als eerste is er algemeen onderhoud aan de woning vanwege slijtage. Verder kan er sprake zijn van schadeherstel of je wilt graag de woning op een andere wijze indelen of gebruiken. Duurzaamheidsmaatregelen zijn in veel gevallen ook aanleiding om een huis te gaan verbouwen, niet in de laatste plaats vanwege de hoge energielasten.

Kosten renovatie huis per type verbouwing:

Ruimte

 • Een dakkapel met afmetingen van 3 x 1 meter kost gemiddeld 2000 tot 6000 euro om te verbouwen.
 • Een toilet met afmetingen van 2 x 1 meter kost gemiddeld 750 tot 1000 euro om te verbouwen.
 • Een basiskeuken kost tussen 5000 en 10.000 euro. Een luxe keuken tussen 10.000 en 20.000 euro. Reken gemiddeld 10.000 euro voor een nieuwe keuken om te verbouwen.
 • Een badkamer kost gemiddeld tussen 5000 en 10.000 euro om te verbouwen.
 • Een zolder kost gemiddeld tussen 8000 en 15.000 euro om te verbouwen.

Onderdelen

 • Bestaande trap renoveren: 1200 euro.
 • Nieuwe trap: Tussen 2000 en 4000 euro.
 • Gevel renoveren: Van 10 tot 50 euro per m2.
 • Dakpannen vervangen: Van 25 tot 60 euro per m2.
 • Dakpannen vervangen: Van 25 tot 60 euro per m2.
 • Dakpannen vervangen: Van 25 tot 60 euro per m2.
 • Kozijnen vervangen: Van 750 tot 1100 euro per m2.
 • Nieuw dak: Van 100 tot 350 euro per m2.
 • Aanbouw: Tussen 15.000 en 20.000 euro.
 • Kelder bouwen: Tussen 11.000 en 13.000 euro.

Dit zijn gemiddelde kosten bij een verbouwing. De verbouwkosten per m2 vallen doorgaans lager uit bij grotere ruimten en bij grootschalige projecten. Als je steeds een ruimte aanpakt dan betaal je per project minder maar bij elkaar opgeteld ben je juist duurder uit. Je kunt dus de renovatie kosten per m2 reduceren door het project op te schalen. Als je hiervoor de kosten niet direct kunt dragen dan is het mogelijk om hiervoor geld te lenen zoals een bouwdepot openen bij de bank.

Schilderwerkzaamheden tijdens de verbouwing

Bij een volledige woningrenovatie vallen de verbouwingskosten per m2 aanzienlijk lager uit, daarnaast hoef je voor de komende jaren niet veel geld meer uit te besteden aan je woning. Bij isolatie of verduurzaming bespaar je daarnaast iedere maand op de energierekening en bij verkoop zal de woning meer opleveren. Zo verdien je de kosten voor renovatie van je huis per m2 dubbel en dwars terug. Een bijkomend voordeel is dat je niet jarenlang tussen het puin door hoeft te lopen.

Kosten verbouwing huis

Ongeveer de helft van de kosten gaan naar de gewerkte uren. De kosten van de aannemer voor een verbouwing bepalen dus voor een groot deel het kostenplaatje. Bij de gemiddelde prijs voor een verbouwing per m2 bestaat pakweg de helft uit salaris voor personeel. Kun je op de renovatie kosten besparen door zelf materialen in te kopen en te klussen in de avonden en weekenden? Ja, dat is zeker mogelijk. Het is wel zo dat specialisten sneller werken en vaak ook beter werk afleveren mits je kiest een betrouwbare aannemer. Dit neemt niet weg dat je zeker kunt besparen door zelf een aantal werkzaamheden uit te voeren. Denk aan slopen en puin afvoeren. Zo kun je een container huren bij afzetbak.nl en restmateriaal laten afvoeren zodat de aannemer direct aan de slag kan. Je kunt hier met de aannemer afspraken over maken. Als je duidelijk aangeeft dat je graag wilt besparen op de renovatie huis kosten dan zal de aannemer zeker met je meedenken. Zo kunnen zij ook beter hun werkzaamheden plannen en ze zitten momenteel zeker niet om werk verlegen. Bespreek dit vooraf zodat je op de juiste wijze te werk gaat. Als je de boel vernielt dan kan een renovatie een stuk duurder uitvallen.

Verbouwing keuken

We hebben in het overzicht hierboven de kosten voor een keuken verbouwing opgesplitst in een basiskeuken en een luxe keuken. Hoewel dit in principe voor iedere ruimte van toepassing is, zijn het juist de keukens waar veel verschil in zit. De kosten voor de verbouwing van een keuken zitten namelijk niet voor het grootste deel in afbreken of tegels zetten maar vooral in de elementen die geplaatst worden. Een goedkoop keukenblok is vele malen goedkoper dan een zeer luxe keuken. Dit heeft te maken met de toegepaste materialen, inbouw apparatuur, stijl en ook de indeling van de ruimte. Je kunt een standaard bouwpakket in elkaar zetten of ieder element op maat laten maken. In veel gevallen kiezen mensen de keuken uit op het uiterlijk. We willen graag de keukens die televisie chefs gebruiken. Toch zijn dit vaak studio’s, een echte keuken om in te werken moet vooral functioneel zijn. Als je vaak zelf kookt kies dan bij voorkeur voor een modulair systeem met elementen die vervangbaar zijn. Bij verbouwing van een keuken zijn kosten gemoeid, vergeet ook zeker niet onderhoudskosten vanwege slijtage of schade.

Verbouwing kosten

Het is lastig om richtprijzen voor een verbouwing te geven. Het aantal vierkante meters per ruimte geeft een indicatie. Daarnaast zul je per ruimte een keuze moeten maken voor goedkoop, gemiddeld of luxe. Omdat bij een huis opknappen de kosten zo variabel zijn is hier een overzicht van de meest voorkomende kostenposten:

 • Materiaal kosten
 • Standaard of maatwerk
 • Taakverdeling eigenaar / aannemer
 • Aannemer / personeelskosten
 • Klein- of grootschalige renovatie
Spullen die nodig zijn tijdens een verbouwing

Je kunt de gemiddelde kosten voor een verbouwing drukken door te bezuinigen op kwaliteit maar dan spreid je eigenlijk kosten uit over een langere termijn. Als je kunt besparen door zelf te slopen en een afvalcontainer te huren dan is dit een betere optie dan de goedkoopste all-in aannemer kiezen en hopen dat ze er de kantjes niet vanaf lopen.

Vragen: Als laatste nog een vijftal veelgestelde vragen over verbouwingen:

Wat kost een verbouwing per m2?

Als het gaat om een complete verbouwing van een woning reken dan voor het gemak tussen 50 en 250 euro per m2. Deze ruime marge geeft aan dat er veel opties zijn en dat ieder project uniek is.

Wat kost een verbouwing?

Als je per ruimte werkt dan kan daar vaak een ‘standaard’ prijskaartje aan worden gekoppeld, voor totaalrenovatie wordt vaak met een prijs per vierkante of kubieke meter gerekend. Een aannemer kan een offerte uitbrengen op basis van een huisbezoek.

Hoe duur is verbouwen?

Een verbouwing kost zoveel als je bereid bent om ervoor te betalen én wat je bereid bent om zelf uit te voeren. Als je zelf voorwerk verricht en een aannemer de rest laat uitvoeren dan kun je al snel duizenden euro’s besparen. Denk aan het afvoeren van puin.

Hoeveel kost een verbouwing?

Een heel eenvoudige renovatie van een huis is mogelijk vanaf ongeveer 10.000 euro maar dit kan oplopen tot 100.000 euro en meer. Als je een huis koopt dan kun je dit financieren via een bouwdepot. Het is daarnaast mogelijk om tot 6 procent extra te lenen op je hypotheek voor verduurzaming van de woning.

Wat kost een gemiddelde verbouwing?

Laat een offerte opstellen door een aannemer en bespreek samen wat de opties zijn. Let goed op kosten per vierkante meter (m2), kubieke meter (m3), kosten voor materiaal, werkuren en afvalverwerking. Door de kosten per onderdeel in kaart te brengen is het mogelijk om te bekijken waar je kunt besparen zonder in te boeten op de kwaliteit.