Ga naar inhoud
🚚 Nieuw: zaterdaglevering in bepaalde regio's!

Milieustraten: Kan ik mijn afval hier dumpen?

Er zijn vele soorten afval, elk met zijn eigen regels voor afvalverwijdering. Hier zijn enkele veel voorkomende vragen die we op milieustraten krijgen.

Wat is een milieustraat?

Een milieustraat is een aangewezen plaats waar mensen hun huishoudelijk afval kunnen brengen om het veilig, zonder het milieu te schaden, te laten verwijderen.

Afvoeren van afval op de milieustraat

Kan ik mijn afval hier storten?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort afval dat u hebt en de voorschriften van de stortplaats. Sommige stortplaatsen accepteren alleen bepaalde soorten afval, terwijl andere een soepeler regelgeving hebben. Het is altijd het beste om eerst bij de stortplaats te informeren voordat u afval stort.

De meeste milieustraten hebben een bord waarop staat welke soorten afval zij accepteren. Op de borden staat meestal een lijst met voorwerpen met een X ernaast. Dit betekent dat het voorwerp bij die specifieke milieustraat kan worden gedeponeerd.

Als u niet zeker weet of een voorwerp al dan niet bij een milieustraat kan worden ingeleverd, is het verstandig om uw lokale milieustraat te benaderen om te verifieren of het voorwerp gedeponeerd kan worden.

Welk afval kan ik kwijt op een milieustraat?

Afval dat op een milieustraat kan worden gedeponeerd is recycleerbaar afval, groenafval en algemeen huishoudelijk afval. Daarnaast zal je bij een milieustraat je afval zelf moeten scheiden, door deze te deponeren in het juiste vak.

Het volgende afval kan op een milieuwerf worden gedeponeerd:

  • papier en karton
  • glazen flessen en potten
  • plastic flessen, containers en verpakkingen
  • metalen blikken, blikjes en folie
  • textiel
  • puin

Afhankelijk van de stort waar u naar toe gaat, kan het zijn dat er andere afvalstromen gedeponeerd mogen worden.

Als u andere soorten afval wilt weggooien, zoals elektrische apparaten of bouwafval, moet u dit naar een recyclingcentrum of een stortplaats brengen. Voor de meeste chemische en elektrische apparaten heb je al afvoerkosten betaald tijdens het aanschaffen van het product, daarom worden deze meestal gratis ingenomen.

Kan ik mijn matras inleveren bij de stort?

Ja, bij de meeste milieustraten worden matrassen ingenomen. Deze worden apart gerecycled. Wanneer een matras in een container wordt gedumpt, zal deze extra kosten met zich meebrengen.

Auto's in de rij op de milieustraat

Hoe voer ik als bedrijf mijn afval af op een milieustraat?

Een milieustraat is een aangewezen gebied binnen een wijk waar bewoners hun afval kunnen deponeren. Het soort afval dat op een milieustraat kan worden gedeponeerd, verschilt per milieustraat, maar omvat meestal recycleerbare materialen, groenafval en algemeen huishoudelijk afval. Bedrijven die hun afval op een milieustraat willen storten, moeten zich eerst registreren bij de gemeente waar de stortplaats zich bevindt.

Een makkelijkere manier om als bedrijf van uw afval af te komen, is door een container te huren. Er zijn containers beschikbaar in allerlei verschillende formaten (3m3 t/m 40m3). Daarnaast wordt de prijs bepaald door het soort afval wat u in de container plaatst. Door het huren van een container bespaar je tijd welke je medewerkers beter kunnen besteden aan het uitvoeren van de klus.

Voor veel bedrijven is het belangrijk om een goed systeem te hebben voor het verwijderen van afval. Dit is niet alleen om milieuredenen, maar ook omdat het het bedrijf op de lange termijn geld kan besparen. Door afval op de juiste manier te verwijderen, kunnen bedrijven dure boetes en straffen vermijden.

Wanneer is het druk bij een milieustraat?

Milieusites zijn het drukst in het weekend en op feestdagen. Als u tijdens deze periodes afval moet wegbrengen, is het raadzaam vroeg aanwezig te zijn. Dit zal u helpen lange wachttijden te vermijden.

Conclusie

Milieustraten zijn een goede manier om uw afval kwijt te raken, maar er zijn wel enkele beperkingen en zijn tijdrovend.