Ga naar inhoud
🚚 Nieuw: zaterdaglevering in bepaalde regio's!

Toilet renovatie

Als je een huis wilt verbouwen maar weinig tijd hebt, begin dan met het kleinste kamertje! Een toilet renovatie kan relatief snel uitgevoerd worden en in veel gevallen kun je dit project zelf doen. Er zijn wel een aantal praktische zaken om rekening mee te houden. Wat de mogelijkheden zijn, de werkwijze en de kosten voor toilet renovatie leggen we uit op deze pagina. Wist je dat afzetbak.nl ook containers verhuurt met een kleiner formaat inclusief breng- en ophaal service? Kijk op de website voor meer informatie.

Sloop container bestellen

Toilet renovatie

Wist je dat wc een woord is en geen afkorting? Hoewel het voluit staat voor de Engelse term ‘watercloset’ wordt het in de Nederlandse taal alleen gebruikt in de afgekorte vorm. Het woord wc heeft dus geen hoofdletters of punten tussen de letters. En is het eigenlijk ‘netter’ om het woord toilet te gebruiken? Volgens de standaard regels zijn wc en toilet gelijk aan elkaar, ze hebben gewoon een andere oorsprong. Het ene woord is dus niet meer ‘deftig’ dan het andere woord, al zal hier in bepaalde kringen anders over worden gedacht. Je mag wat ons betreft ook van ‘porseleinen troon’ spreken als je dit graag wilt! Voor de renovatie van een toilet maakt het in ieder geval niets uit!

Gerenoveerde toilet

Waar moet je beginnen bij wc renovatie? In ieder geval niet met een hamer en beitel, het eerste werk is gewoon denkwerk. Breng de mogelijkheden in kaart en maak keuzes. Je zult de wc vernieuwen voor een flink aantal jaren, maak daarom keuzes waar je later geen spijt van zult krijgen. Zo kun je kiezen voor een donkere kleur tegel om achteraf te ontdekken dat de ruimte hierdoor heel erg klein en benauwd overkomt. Of je plaatst de verlichting op een plek die niet praktisch is. Dit zijn de voornaamste onderwerpen om rekening mee te houden bij de renovatie van een toilet:

 • Kies voor een hangend of een staand toilet.
 • Bepaal of er een wasbak in de ruimte moet komen.
 • Hoe lopen de leidingen en wat is er mogelijk?
 • Bepaal welk type betegeling het mooiste uitkomt.
 • Kies voor verlichting die fel genoeg is, niet verblindend en bij voorkeur diffuus.
 • Is er een afzuigsysteem nodig? Bijvoorbeeld bij een inpandig toilet zonder raampje.
 • Denk ook na over de kleur van de deur, de kozijnen en het design van het deurbeslag.

Als je bij de wc renovatie een heel opvallend design voor ogen hebt, bijvoorbeeld een jungle motief met planten en een toiletpot die lijkt op een boomstam, bedenk dan of je dit na enkele jaren nog steeds zo leuk zult vinden. Kies in ieder geval voor materialen die eenvoudig te reinigen zijn. Je kunt natuurlijk altijd nog decoratieve elementen ophangen of op een niet permanente wijze bevestigen. De renovatie van een wc zal niet het project in huis zijn waar je al jouw creativiteit in hoeft te steken.

Toilet renovatie kosten

Een toilet renovatie is niet alleen interessant om aan te pakken vanwege de korte tijd om dit project te realiseren, over het algemeen vallen wc renovatie kosten behoorlijk laag uit. Tussen 1000 en 2000 euro kun je een compleet toilet afbreken en weer opbouwen. Als het gaat rekenen in vierkante meters dan is het een ander verhaal want dan vallen de kosten voor verbouwing van een toilet juist vrij hoog uit. Dit heeft voor een groot deel te maken met de wandbekleding. Je zult een deel of het volledige wandoppervlak bedekken met tegels. Dit is een tijdrovend karwei en tegels zijn aanzienlijk duurder dan een muur schilderen. Als je overigens kosten bij een toilet renoveren wilt besparen dan kun je de tegels tot 1.50 meter hoogte plaatsen. Maar als het binnen je budget valt dan mag je gerust tot aan het plafond gaan. In dat geval is variatie in tegels aan te bevelen omdat het anders een behoorlijk claustrofobisch geheel wordt.

Waarom zit er zoveel verschil in de kosten voor een wc renoveren? In de eerste plaats zal de prijs veel lager uitvallen wanneer je zelf het werk doet, de meeste kosten zitten namelijk in het uurtarief van de aannemer. Daarnaast zijn er de materiaalkosten. Mooie tegels en hoogwaardig sanitair zorgt ervoor dat de kosten voor renovatie van een toilet snel stijgen. Zoals bij klussen in huis altijd het geval is moet je ook hier de kosten verdelen over meerdere jaren. Nu investeren in kwaliteit verdient zichzelf altijd weer terug. Aan welke kosten moet je denken? Hier zijn enkele richtbedragen per onderdeel:

 • Slopen: Een oude wc slopen kost tussen 250 en 500 euro. Het verwijderen van tegels op de vloer en wanden is een behoorlijk tijdrovend karwei. Ook moet de toiletpot verwijderd worden en eventueel de wasbak. Leidingen moeten op de juiste wijze worden afgesloten, dit geldt uiteraard ook voor de elektra bij de verlichting. Heb je veel sloopafval? Op afvalbak.nl zie je precies welk type container je nodig hebt om dit afval af te voeren.
 • Leidingen: We hebben het hier uitsluitend over de leidingen die in de ruimte aanwezig zijn, dus niet over de riolering als geheel. De kosten voor dit onderdeel vallen reuze mee, reken tussen 70 en 120 euro voor het aanbrengen van sleuven en de waterleiding inclusief het aansluiten van de afvoer op het riool.
 • Renovatie: Het zal je niet verbazen dat hier de voornaamste kosten voor een toilet renoveren gemaakt worden. We zijn nu klaar met slopen en gaan nu echt bouwen. De wanden en het plafond moeten geëgaliseerd worden, wand- en vloertegels worden geplaatst en er wordt kitwerk uitgevoerd.
 • Kleine materialen: Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert. Vergeet bij de kosten voor een wc renoveren niet de kleine ingrepen te tellen die de aannemer moet uitvoeren. Dit zijn naast de montage van de toiletpot ook het monteren van een nieuwe toiletrolhouder, een wasbak met kraan installeren en ook de oude toiletpot verwijderen als je dit niet zelf kunt doen.
Meerdere urinoir naast elkaar

Hoe kun je de kosten bij verbouwing van een toilet reduceren? Hier zijn enkele opties voor:

 • Doe zoveel mogelijk zelf. Als je bereid bent om jouw vrije uurtjes in de woning te steken en een beetje handig bent dan kun je veel geld besparen op arbeidsuren. Maar houd er rekening mee dat de riolering of elektra expertise vereisen.
 • Koop goedkopere onderdelen. Slechte materialen en producten zijn er eigenlijk niet, betere kwaliteit met een langere levensduur wel. Als je nu wat meer besteedt dan kun je besparen op reparatie en slijtage, dit is een afweging die je moet maken.
 • Laat het toilet renoveren. Wellicht kunnen die tegels nog wel een aantal jaren mee. Als je steeds een stukje aanpakt dan bespaar je op de korte termijn maar de totale kosten zullen hoger uitvallen.

Bij de laatste optie zal het tegelwerk niet verwijderd worden maar kitwerk wordt opnieuw uitgevoerd en er worden andere werkzaamheden verricht. Wat nog goed is blijft ongewijzigd. Tegelwerk, een toiletpot of een wasbakje kun je zeer lang gebruiken, als je niet uitgekeken bent op deze ruimte dan kun je zeker geld besparen. Als je echter een groot renovatie traject gaat uitvoeren dan kun je het kleinste kamertje direct meenemen in het geheel.

Bij tegels uitzoeken zal kwaliteit niet het eerste zijn waar je op let. In principe zal iedere degelijke tegel voor sanitair volstaan. Als de tegels eenmaal op de wand zitten dan zal er niet snel iets mee gebeuren. Het is daarom vooral een kwestie van persoonlijke voorkeuren en budget. De kosten voor verbouwing van een toilet kunnen verdubbelen door voor een ander type tegel te kiezen. Niet alleen omdat het tegels van een andere fabrikant betreft maar ook de leverancier speelt hier een rol in. Als je graag een sfeervolle designer wc wilt bouwen dan kan een tegel specialist uitkomst bieden. Die kan met je meedenken over de stijl, uitstraling en motief. Denk aan tegels die in een bijzonder patroon aangebracht worden. Als je kiest voor meerdere soorten tegels en je laat deze door een aannemer monteren zorg er dan voor dat het duidelijk is wat de bedoeling is. Een complexe indeling of tegels met doorlopend motief moeten nauwkeurig worden aangebracht. De montage kan op de totale kosten bij renovatie van het toilet aanzienlijk duurder uitvallen als je speciale wensen hebt met betrekking tot het motief.

Toilet renovatie inclusief montage

Zelfs een complete toilet renovatie hoeft niet meer te kosten dan pakweg 1000 euro. Dit komt vooral door het feit dat het gemiddelde toilet slechts 2 m2 groot is. Dan is 500 euro per vierkante meter nog een flink bedrag. Als de ruimte groter is dan worden de totale kosten hoger terwijl de prijs per meter juist daalt. Overweeg om naast de verbouwing van een toilet ook andere onderhoudswerken te plannen zoals een nieuwe badkamer plaatsen of de keuken onder handen nemen. Als je in een nieuwe woning trekt vraag je dan af of je voor het inrichten eerst deze ruimtes wilt aanpakken. Werken in een leeg huis is namelijk veel praktischer.

Schoongemaakt toilet

Kun je besparen op de kosten voor verbouwing van een wc door zelf het oude toilet te slopen? Ja, dat is mogelijk maar je moet rekening houden met enkele zaken. In de eerste plaats kan de wijze waarop je oud tegelwerk verwijdert van invloed zijn op het plaatsen van nieuwe tegels. Als je zelf gaat hakken en breken dan kan nieuwe wandbekleding aanbrengen veel meer werk met zich meebrengen. Daarnaast moet je rekening houden met leidingen en elektra. Is het nodig om rioleringsbuizen te vervangen? Zijn de elektrische leidingen in orde? Bespreek dit soort zaken vooraf met de aannemer en bereid de ruimte goed voor. Als je denkt kosten bij verbouwing van een wc te besparen om vervolgens met hoge kosten voor renovatie opgescheept te worden dan verlies je tijd en geld.

Wat je niet ziet na de verbouwing van een toilet is minstens zo van belang dan wat je wel kunt zien. Controleer na het afvoeren van oude materialen met een container de staat van de waterleiding, de riolering en de elektrische bedrading. Is alles in orde en moeten er aansluitingen verlegd worden? Als de wastafel altijd al in de weg zat dan kun je hier nu een andere positie voor kiezen. Is er ooit een lamp op een vreemde plek bevestigd? Nu is het moment om dit te corrigeren. Daarom is een planmatige aanpak met een chronologische volgorde van belang. Ook bij een kleine ruimte zoals een toilet is het van belang om een lijstje te maken met aandachtspunten. Zeker in een ruimte met sanitaire voorzieningen en betegeling kun je het niet veroorloven om fouten te maken of om zaken over het hoofd te zien.

Wat kost een toilet renovatie?

De gemiddelde kosten voor een toilet renovatie liggen tussen 1000 en 2000 euro. Als je kiest voor maatwerk, speciale tegels of luxe merk producten dan kunnen de kosten hoger uitvallen. Als je alles zelf doet of het bedrag berekent als onderdeel van een groter project dan kun je soms met 500 euro aan directe kosten een renovatie uitvoeren.

Wat kost een wc renoveren?

De kosten voor een wc renoveren kun je opsplitsen in materiaalkosten, arbeidsuren, verbruiksmaterialen en verwante uitgaven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een container huren om puin af te voeren. Als je werkzaamheden combineert kun je besparen.