Ga naar inhoud
🚚 Nieuw: zaterdaglevering in bepaalde regio's!

Zand afvoeren gemeente

Soms zit je op zwart zaad, soms zit je met zwart zand. Waar kun je grond afvoeren in jouw gemeente? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven omdat gemeenten eigen regels kunnen bepalen en werknemers kunnen zelfs andere normen hanteren. Bij zand afvoeren in jouw gemeente kun je terecht op de gemeentelijke website of kijk op de pagina van de lokale afvalverwerking. Op deze pagina lees je meer over zand storten en geven we tips over zwart zand laten ophalen.

Grond container bestellen

Waar grond afvoeren?

Er zijn diverse plekken om grond af te voeren. Als het mogelijk is hergebruik je aarde zelf elders in de tuin. Om een verhoging aan te leggen bijvoorbeeld, voor een moestuintje of als ondergrond voor een vlonder. Het bodemtype moet hier uiteraard wel geschikt voor zijn.

Zand afvoeren gemeente

Als het enkele kuub betreft dan kun je in een aantal gevallen zand afvoeren via de gemeente. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. Je zult zelf ook voor transport moeten zorgen. Uitbesteden kan tijd en kosten besparen.

Zand met een schep

Waar kun je zand storten?

Er zijn mensen die met een aanhangwagen vol zand naar het bos rijden om daar zand te storten. Dit raden we niet aan omdat het niet alleen verboden is maar ook schadelijk kan zijn voor de natuur. Je kunt voor kleinere hoeveelheden soms terecht bij de milieustraat, controleer wel vooraf wat de regels en limieten zijn.

Waar zand afvoeren?

Als eerste is het van belang om te weten wat voor een type zand het betreft. Zo kun je geel zand afvoeren of zwart zand, tuinafval of een combinatie van categorieën. Eenvoudig gesteld heb je de meeste mogelijkheden met schoon zand van één type, als dit niet het geval is dan kan ophalen door een bedrijf je heel wat hoofdbrekens besparen.

Waar zwart zand afvoeren?

Als het schone aarde betreft vraag dan even in de buurt na of je er iemand een plezier mee kunt doen. Verder kun je zwart zand afvoeren via een container die hier specifiek voor bestemd is. Gemengde aarde of tuinafval moet gescheiden worden wat extra kosten met zich meebrengt. Dit kan je overigens wel veel tijd besparen.

Zwart zand laten ophalen

Als je veel aarde over hebt dan zou je een advertentie kunnen plaatsen op een website zoals Marktplaats. Zo kun je zwart zand laten ophalen. Dit is niet de meest eenvoudige route omdat je vooraf niet weet of er iemand reageert en of de persoon die komt te vertrouwen is. Een container huren inclusief brengen en ophalen van zwart zand is wellicht wat duurder, het biedt je wel zekerheid.

Zand waar een persoon met schoenen op staat

Tuin zand wegbrengen

Wordt de tuin omgespit en zit je met restmateriaal? Het is mogelijk om een container te huren voor diverse typen tuinafval. Je kunt tuin zand wegbrengen waarbij je eerst alle resten van wortels en beplanting verwijdert, het is mogelijk om hiervoor een tuinafval container te huren. Informeer naar de mogelijkheden en tarieven per type afval.

Aarde uit tuin afvoeren

Als het grond zonder andere materialen betreft dan kun je aarde uit de tuin afvoeren in een container die hiervoor bestemd is. Denk aan zwart of wit zand. Dan is verdere scheiding niet vereist wat de kosten zal drukken. De leverancier van containers kan je precies uitleggen wat er nodig is en welke kosten ermee gemoeid zijn.