Ga naar inhoud
🚚 Nieuw: zaterdaglevering in bepaalde regio's!

Zolder verbouwen

In veel woningen is de zolder een muffe ruimte die vooral gebruikt wordt om dozen met spullen op te bergen die je toch nooit meer gebruikt. Dat is zonde van deze kubieke meters. Daarnaast is de kans groot dat je teveel betaalt voor energie omdat de zolder niet optimaal geïsoleerd is. De zolder verbouwen is een investering die naast wooncomfort ook andere voordelen oplevert. Misschien wordt het tijd om die dozen in de grofvuil container van afzetbak.nl te dumpen. Of waar mogelijk deze spullen voor hergebruik elders een bestemming te geven. Dan kun je de zolder verbouwen zoals jij dit wilt én zoals het past binnen jouw budget.

Grofvuil container bestellen

Zolder leeghalen voor een verbouwen

Zolder verbouwen met dakkapel

De grootste kostenposten bij een zolder verbouwen zijn een vaste trap plaatsen en een dakkapel plaatsen. Als je reeds een vaste trap naar de zolder hebt dan spaar je direct 2.000 tot 5.000 euro uit. Een dakkapel kost tussen 3500 en 8500 euro. Toch is een zolder verbouwen met dakkapel in de meeste gevallen een goed idee. Zo maak je namelijk van een bergruimte een extra kamer. Een klein dakraampje valt in het niet bij een grote dakkapel die veel daglicht doorlaat. Het venster maakt de ruimte ook optisch groter omdat je ver weg kunt kijken.

Een belangrijk verschil tussen een (groot) dakraam en een dakkapel is de extra ruimte die je hierdoor krijgt. Als je namelijk een traditioneel zadeldak hebt dan is de hoogte in een groot deel van de zolder beperkt. Een dakkapel steekt uit zodat je direct meer bruikbaar volume creëert. Het vloeroppervlak wordt er niet groter door maar de inhoud neemt flink toe. De reden waarom de kosten voor een dakkapel zo uiteenlopen heeft vooral te maken met de breedte van de vensters. Als je kiest voor een dakkapel over de gehele breedte dan is de lichtinval optimaal en profiteer je nog meer van die extra ruimte.

Bij een zolder verbouwen met dakkapel zul je eerst navraag moeten doen of er gemeentelijke restricties zijn voor dit soort aanpassingen aan de woning. Het is namelijk een type uitbouw dat vanaf de buitenzijde duidelijk zichtbaar is. Daarnaast moet de constructie uiteraard veilig zijn, bespreek de mogelijkheden met de aannemer. Als er een behoorlijk deel van het dak verwijderd moet worden dan kun je bij afzetbak.nl een container huren om het afval volgens de regels af te voeren. Je kunt dan ook direct de rest van het afval op zolder opruimen. Kijk op de website hoeveel afval je ongeveer kwijt kunt per type container.

Bureau op zolder met een dakraam

Zolder verbouwen kosten

De kosten voor een zolder verbouwen zijn sterk afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Dakisolatie is een investering die relatief goedkoop is maar wel veel voordeel zal opleveren. Zeker als je de zolder wilt verbouwen tot 2 slaapkamers kun je de kosten snel weer terugverdienen op de energierekening. Je kunt het dak van buiten isoleren of van binnen. De optie voor isolatie vanuit de binnenzijde is goedkoper, de totale inhoud van de ruimte wordt er wel wat kleiner door. Per type isolatiemateriaal is er verschil in dikte. Goedkopere opties zijn vaak aanzienlijk dikker, dit is een afweging die je moet maken. Als je de zolder wilt verbouwen tot slaapkamer kies dan bij voorkeur voor isolatiemateriaal dat niet alleen thermische isolatie biedt maar ook akoestische isolatie. Dit betekent dat je geen last hebt van geluiden op straat.

Bij een zolder verbouwen tot 2 slaapkamers liggen de kosten voor een tussenwand rond 1.000 euro. Dan hebben we alleen over de scheiding tussen twee ruimten, uiteraard zijn er nog meer werkzaamheden nodig om de slaapkamers gereed te maken om te kunnen verblijven. Met name in grotere woningen zie je steeds vaker dat bewoners ruimte op zolder verhuren. Zo kun je de kosten snel weer terugverdienen. Je zult dan wel de ruimte moeten registreren als verhuur eenheid, je kunt eveneens overwegen om per ruimte sanitaire voorzieningen of een keukenblok te plaatsen.

Zolder verbouwen aannemer

Als je voor een zolder laten verbouwen een aannemer zoekt dan kun je online meerdere offertes aanvragen. Snel een zolderkamer verbouwen is niet altijd een optie, tenminste niet voor een redelijk tarief. Wil je een dakkapel en zolder verbouwen en isoleren, meerdere slaapkamers maken en een vaste trap laten plaatsen? Een aannemer zal doorgaans voorkeur geven aan grotere projecten omdat ze meer omzet opleveren. Vraag wel naar referenties, zeker als het een groter project betreft.

Vraag: wat kost een zolder verbouwen?

Bij een zolder verbouwen liggen de kosten gemiddeld tussen 5.000 en 15.000 euro. Als het een opslagruimte betreft of een hobbykamer dan liggen de kosten heel anders dan bij woonruimte of een sauna met sanitair, om maar enkele voorbeelden te noemen. Als je zelf wat werk vooraf kunt uitvoeren zoals de ruimte leegruimen dan kun je op de kosten besparen. Kijk op afzetbak.nl voor de mogelijkheden. Bespaar echter niet op de kwaliteit van de werkzaamheden. Het is namelijk een duurzame investering waar je niet alleen direct van zult genieten, het levert je later ook voordeel op. Denk aan energiebesparing en een hogere woningwaarde.