Remove asbestos
Alles wat je moet weten over veilig verwijderen en afvoeren van asbesthoudend materiaal
Asbest kan een gevaarlijke stof zijn die vaak in oudere gebouwen voorkomt, zoals in daken, leidingen en vloeren. In dit artikel lees je meer over het afvoeren van asbest en asbestgelijkend materiaal bij een milieustraat.
Na verwijdering kun je asbest inleveren bij de milieustraat, maar hier zijn strikte regels aan verbonden. Je hebt bijvoorbeeld een milieupas van de betreffende milieustraat nodig en het asbest moet goed verpakt zijn in verpakkingsmateriaal met een asbestlogo. In sommige gevallen mag je als particulier alleen geschroefde of losse golfplaten aanleveren bij de milieustraat. Het aanleveren van asbest of asbestgelijkend materiaal moet voldoen aan specifieke regels om ieders veiligheid te waarborgen.
Hoe werkt het afvoeren van asbest met een container?
Bij Afzetbak bieden we een speciale asbestcontainer voor het afvoeren van asbest en asbestgelijkend materiaal. Je kunt een 6m3 container bestellen die geschikt is voor ongeveer 35 m2 aan dak golfplaten. Deze container is zo groot als een parkeervak en een meter hoog. De container wordt geleverd met een inliner, een speciale containerzak waarin je het asbest veilig kunt verpakken en afvoeren.
Wat is een inliner en hoe gebruik je deze voor asbestverwijdering?
De inliner die bij de container geleverd wordt, is een 6m3 containerzak die lijkt op een big-bag. Deze moet je zorgvuldig plaatsen in de container en helemaal uitvouwen. Nadat je de asbestplaten of asbestgelijkend materiaal zoals golfplaten in de container hebt geplaatst, moet de inliner goed worden afgesloten om te voorkomen dat er asbestdeeltjes vrijkomen. Je sluit de inliner af met straps en ducttape. Dit proces is essentieel voor een veilige afvoer van het asbesthoudende materiaal.
Wat moet je doen voordat je begint met asbest verwijderen?
Voordat je begint met het verwijderen van asbest of asbestgelijkend materiaal, moet je een sloopmelding doen via het omgevingsloket. Deze melding dien je minimaal 4 weken van tevoren in. Het is ook belangrijk om na te gaan of je in jouw gemeente extra vergunningen nodig hebt voor asbestverwijdering. Neem contact op met je omgevingsdienst voor meer informatie over de regels in jouw regio. Zorg ervoor dat je de melding op tijd doet en gebruik het meldingsformulier.
Houd er rekening mee dat je als particulier maximaal 35 m2 aan geschroefde of losse golfplaten in zijn geheel mag verwijderen. Dit geldt alleen als het gaat om hechtgebonden asbest. In sommige gevallen is het beter om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen, zeker als het gaat om zwaar of groot asbestgelijkend materiaal.
Wat zijn de kosten voor het afvoeren van asbest?
De kosten voor het afvoeren van asbest verschillen per gemeente en situatie. Een gecertificeerd bedrijf kan een asbestinventarisatierapport opstellen en de verwijdering van het asbest regelen. Bij Afzetbak kun je een asbestcontainer huren voor het afvoeren van asbest. Dit kan een kosteneffectieve oplossing zijn als je zelf aan de regels voldoet om asbest te verwijderen.
Waarom is het belangrijk om asbest op de juiste manier af te voeren?
Het is belangrijk dat asbest op de juiste manier wordt afgevoerd om te voorkomen dat gevaarlijke asbestvezels in de lucht terechtkomen. Onjuist verwijderen of afvoeren kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Volg daarom altijd de juiste procedures en schakel bij twijfel een gecertificeerd bedrijf in. Voor je eigen veiligheid en die van de omgeving moet asbestmateriaal altijd goed verpakt en behandeld worden.
Waar moet je op letten bij het afvoeren van asbest?
Hieronder vind je een overzicht van belangrijke aandachtspunten bij het afvoeren van asbest en asbestgelijkend materiaal:
Aandachtspunt | Beschrijving |
---|---|
Verpakkingsmateriaal | Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal met een asbestlogo. |
Sloopmelding | Doe een sloopmelding minimaal 4 weken van tevoren via het omgevingsloket. |
Inpakken van asbest | Zorg dat het asbest zorgvuldig is ingepakt, zodat er geen vezels vrijkomen. |
Gebruik van een inliner | Plaats de inliner in de container en sluit deze goed af met straps en ducttape. |
Veiligheid voor de omgeving | Zorg dat er geen asbestdeeltjes vrijkomen tijdens het verwijderen en verpakken. |
Milieustraatregels | Controleer de regels van de milieustraat, zoals het gebruik van een milieupas en de verplichte verpakking. |
Maximale hoeveelheid | Particulieren mogen maximaal 35 m2 aan geschroefde of losse golfplaten zelf verwijderen. |
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) | Gebruik altijd PBM, zoals mondmaskers en handschoenen. |
Geen schuivende bewegingen | Vermijd schuiven om te voorkomen dat asbestvezels vrijkomen. |
Advies inwinnen bij twijfel | Schakel een gecertificeerd bedrijf in als je twijfelt over een veilige verwijdering. |
Hoe kun je contact opnemen voor meer informatie?
Heb je vragen over het verwijderen of afvoeren van asbest? Neem contact op met Afzetbak voor advies over het huren van een container en het veilig afvoeren van asbesthoudend materiaal. Wij helpen je graag om asbest op een veilige en verantwoorde manier af te voeren.
Belangrijkste punten om te onthouden
- Asbest bestaat uit piepkleine vezels die slecht zijn voor je gezondheid.
- Het verwijderen van asbest moet altijd netjes en volgens de regels gebeuren.
- Je mag als particulier tot 35 m² aan geschroefde of losse golfplaten zelf verwijderen.
- Vergeet niet minstens 4 weken van tevoren een sloopmelding te doen.
- Gebruik altijd speciale verpakkingen met het asbestlogo als je asbest afvoert.
- Bij Afzetbak kun je containers en inliners regelen die geschikt zijn voor veilig asbestafval.
- Meer weten of een container huren? Neem contact met ons op.
Asbest verwijderen gaat in stappen en moet volgens de regels van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Twijfel je of het echt asbest is of op asbest lijkt? Laat dan een asbestinventarisatie doen. Soms mag je het asbest niet zelf verwijderen, bijvoorbeeld bij niet-gelijmde vloerbedekking of zwaar materiaal zoals landbouwplastic. In dat geval moet een gecertificeerd bedrijf het voor je regelen.
Voor kleinere hoeveelheden asbesthoudend materiaal, zoals platen, gebruik je asbestzakken. Check ook altijd de regels van je milieustraat. Vaak moet het asbest helemaal ingepakt zijn en voorzien van het asbestlogo.
Zorg dat je veilig werkt, voor jezelf én de mensen om je heen. Twijfel je? Neem contact op met je gemeente of het Informatiepunt Leefomgeving.
Asbestos 6m³
Do you want to order this product?
Then contact our customer service via [email protected] or 085-029 24 10.