Ga naar inhoud
Een opgeruimde lente begint met het opruimen van afval! Huur een container bij Afzetbak.nl!

Wat is zeefzand en waarom kost het afvoeren geld?

Geplaatst op woensdag 12 maart 2025 door Maurice Hagen

Veel mensen staan er niet bij stil, maar afvalbedrijven hebben ook zelf afval dat verwerkt moet worden. Een goed voorbeeld hiervan is zeefzand. Dit is een restproduct dat overblijft na het zeven van grond, puin en ander bouw- en sloopafval. Maar wat is zeefzand precies, waarom moet het gereinigd worden en welke kosten brengt het afvoeren met zich mee? In deze blog leggen we het uit.

Wat is zeefzand?

Zeefzand is een fijnkorrelig materiaal dat vrijkomt bij de verwerking van bouw- en sloopafval. Het komt uit de zeef van de trommelzeef, een draaiende machine die materialen scheidt op basis van grootte. Door de fijne maas van de trommelzeef valt dit op een bult buiten de zeef, want dit mag niet opgemengd worden. Dit zand bevat vaak verontreinigingen zoals zware metalen, oliën, plastics en andere schadelijke stoffen. Hierdoor kan het niet zomaar opnieuw worden gebruikt in bijvoorbeeld de bouw of wegenbouw zonder een reinigingsproces.

Zeefzand bevat alle soorten materialen die ook in bouw- en sloopafval voorkomen. Denk hierbij aan isolatie, hout, cement, zand, groenafval, takken, glas en nog veel meer. Door deze diversiteit aan materialen is het vaak sterk vervuild en lastig opnieuw te gebruiken zonder een grondige reiniging. Midden in de kern van de berg zeefzand kan de temperatuur oplopen tot wel 70 graden, wat komt door de biologische afbraakprocessen en de ophoping van organisch materiaal.

Waarom moet zeefzand gereinigd worden?

Omdat zeefzand vervuild kan zijn met milieugevaarlijke stoffen, mag het niet zomaar ergens worden gestort of hergebruikt. Voordat het opnieuw gebruikt kan worden, moet het eerst door een reinigingsproces heen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door uitloging (het uitspoelen van schadelijke stoffen) of thermische reiniging, waarbij de verontreinigingen worden verbrand of verdampt.

Kosten voor het afvoeren van zeefzand

Het afvoeren van zeefzand brengt kosten met zich mee om meerdere redenen:

  • Gespecialiseerde verwerking – Omdat zeefzand vervuild kan zijn, kan het niet zomaar op een standaard stortplaats worden gedumpt. Het moet naar een erkende verwerker worden gebracht die de juiste technieken heeft om het zand te reinigen.
  • Transportkosten – Het vervoeren van zeefzand naar een speciale verwerkingslocatie kost geld, zeker omdat dit vaak in grote hoeveelheden gebeurt.
  • Milieuheffingen – Omdat het gaat om mogelijk verontreinigd materiaal, worden er milieutoeslagen berekend door afvalverwerkers en de overheid.
  • Beperkt hergebruik – Niet al het gezeefde zand kan worden hergebruikt. Dit betekent dat een deel alsnog gestort moet worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

Wat betekent dit voor jou?

Als je als particulier of bedrijf afval laat afvoeren, is het goed om te weten dat afvalbedrijven niet alleen jouw afval verwerken, maar ook het afval dat overblijft na sortering en recycling. Dit zorgt voor een duurzamere verwerking van afvalstromen, maar brengt ook extra kosten met zich mee.

Wil je een container huren voor jouw bouw- of sloopproject? Bij Afzetbak.nl vind je containers voor verschillende afvalsoorten, zoals bouw- en sloopafval en puin. Zo zorg je ervoor dat je afval op de juiste manier wordt verwerkt en afgevoerd.

Heb je vragen over afvalverwerking? Neem dan contact op met Afzetbak.nl voor advies op maat!

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 24 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.