Ga naar inhoud
Klaar voor een frisse start dit voorjaar? Ruim op met een container van Afzetbak.nl!

Houtrecycling

Geplaatst op zaterdag 07 juli 2018 door Maurice Hagen

Hout komt voornamelijk vrij uit bouw- en sloopwerkzaamheden. Afval- en sloophout wordt aangeleverd in de kwaliteitssoorten A-, B-, en C-hout. Bij de acceptatie wordt het hout gesorteerd op kwaliteit. De verschillende houtsoorten worden vervolgens door middel van de houtrecyclinginstallaties verkleind tot houtsnippers.


De hoogwaardige houtfractie, A-hout, wordt nuttig toegepast als secundaire grondstof in de houtvezel- en spaanplaatindustrie. Houtfracties met een lagere kwaliteit, B-hout en C-hout, worden ingezet als biobrandstof voor het opwekken van duurzame energie in bio-energiecentrales in binnen- en buitenland.


Houtrecyclinginstallatie

Er zijn diverse bedrijven, die kort geleden een nieuwe hout recycling installatie (HRI) in gebruik hebben genomen. Een voorbeeld: een 142 meter lange installatie heeft een verwerkingscapaciteit van maar liefst 70.000 kilogram per uur.

De huidige economie staat voor verantwoord en milieubewust recyclen. Nieuwe houtrecyclinginstallaties leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de productie van groene energie.


De houtrecyclinginstallaties verwerken afvalhout (zogenoemd B-hout) tot houtsnippers. B-hout - bouw- en sloophout en afval van de houtverwerkende industrie - werden vroeger als afval gezien. Tegenwoordig wordt B-hout veelal bewerkt tot brandstof voor bio-energiecentrales. De houtsnippers uit de houtrecyclinginstallatie worden verbrand in de bio-energiecentrale en wekt daarmee groene stroom op.


Introductie tot houtrecycling

Hout recycling is een belangrijk proces dat helpt om houtafval te verminderen en tegelijkertijd nieuwe producten te creëren. Er zijn verschillende manieren om hout te recyclen, waaronder het maken van papier, het produceren van energie en het maken van nieuwe houtproducten.


Houtrecycling voor papierproductie

Een van de meest voorkomende manieren om hout te recyclen is door het te gebruiken voor papierproductie. Houtpulp wordt gebruikt om papier te maken, en dit proces helpt om bomen te besparen en tegelijkertijd afval te verminderen. Bovendien, recycling van hout voor papierproductie kan leiden tot een betere kwaliteit van het papier omdat recyclebare houtvezels langer zijn dan die van verse hout.


Houtrecycling als brandstof

Een andere manier om hout te recyclen is door het te gebruiken als brandstof. Houtafval kan worden verwerkt tot pellets of briketten die als brandstof kunnen dienen in huishoudelijke en industriële verbrandingsovens. Dit helpt om afval te verminderen en tegelijkertijd energie op te wekken.


Houtrecycling in nieuwe houtproducten

Ten slotte kan hout ook worden gerecycled in nieuwe houtproducten, zoals meubels, vloeren, en panelen. Dit proces helpt om houtafval te verminderen en tegelijkertijd nieuwe producten te creëren die klaar zijn voor gebruik.


Houtafval afvoeren

Als je houtafval wilt afvoeren met een container huren, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen:


  1. Bepaal de hoeveelheid houtafval die je wilt afvoeren. Dit zal helpen bij het bepalen van de juiste grootte van de container die je wilt huren.
  2. Kies de juiste container. Er zijn verschillende soorten containers beschikbaar voor houtafval, zoals open en gesloten containers, en kies degene die het beste bij jouw afvalstroom past.
  3. Regel de levering en het ophalen van de container. Je kunt de container laten leveren op een gewenste locatie en vervolgens laten ophalen wanneer de container vol is.
  4. Voer het houtafval in de container en wacht op het ophalen. Zorg ervoor dat het houtafval op een veilige manier in de container wordt geladen en dat de container op een gemakkelijk toegankelijke locatie wordt geplaatst voor het ophalen.
Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 23 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.

Recente berichten