Ga naar inhoud
Klaar voor een frisse start dit voorjaar? Ruim op met een container van Afzetbak.nl!

7 tips voor het efficiënt afvoeren van afval bij een kluswoning

Geplaatst op maandag 22 mei 2023 door Maurice Hagen

Het renoveren of verbouwen van een kluswoning kan een spannend en lonend project zijn. Het brengt echter ook de uitdaging met zich mee om het gegenereerde afval op de juiste manier af te voeren. Het correct en efficiënt omgaan met afval is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor een soepele voortgang van je project. In dit artikel delen we zeven handige tips die je kunnen helpen bij het afvoeren van afval bij een kluswoning. 


Wat is een kluswoning?

Het is een huis dat meestal in een slechte staat verkeert, achterstallig onderhoud heeft of aanpassingen nodig heeft om aan moderne normen en eisen te voldoen.

Kluswoningen kunnen verschillende soorten woningen omvatten, zoals oude huizen, vervallen gebouwen, boerderijen of zelfs historische panden die in verval zijn geraakt. Ze worden vaak gekocht door mensen die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, bouw- en renovatiewerkzaamheden uit te voeren en de woning nieuw leven in te blazen.

Het vereist vaak aanzienlijke inspanning, tijd en financiële investeringen om de woning te transformeren tot een comfortabele en functionele leefruimte. Bij het renoveren van een kluswoning komt ook vaak veel afval vrij, zoals sloopmateriaal, bouwafval en andere overtollige materialen, die op de juiste manier moeten worden afgevoerd.


#1 Scheid afval in verschillende containers

Een van de eerste stappen bij het efficiënt afvoeren van afval is het scheiden ervan in verschillende containers. Zorg voor aparte containers voor bouwafval, hout, puin, groenafval en eventuele andere specifieke materialen die je tijdens je klusproject tegenkomt. Door het afval vanaf het begin te scheiden, maak je het proces van recyclen en verwerken gemakkelijker en draag je bij aan een duurzamere omgeving.

Het is natuurlijk niet voor elk project interessant om verschillende containers te huren, maak een schatting en calculeer daarom vooraf hoeveel kuub afval je ongeveer moet afvoeren.


#2 Efficient vullen van de container

Het is essentieel om de beschikbare ruimte in de afvalcontainer efficiënt te benutten. Probeer het afval zo compact mogelijk te plaatsen door het stevig aan te drukken en grotere voorwerpen indien mogelijk te demonteren - om zo lucht in de container te voorkomen. Op deze manier kun je meer afval kwijt in één container, wat zorgt voor kostenefficiëntie en een verminderde belasting van het milieu.

Houdt daarbij wel rekening met het maximale gewicht van de container, want de vrachtwagen moet wel de container kunnen tillen en veilig over de weg vervoeren.

Een gesloten container lijkt ideaal, maar niet in alle situaties kan dit handig zijn. Je hebt namelijk beperkte ruimte/gaten om het afval in de container te deponeren.


#3 Laat de container op tijd plaatsen

Plan vooruit en zorg ervoor dat je de afvalcontainer op tijd laat plaatsen. Het kan even duren voordat de container wordt geleverd, vooral tijdens drukke periodes. Houd rekening met de duur van je klusproject en zorg ervoor dat de container beschikbaar is op de momenten dat je deze het meest nodig hebt. Hiermee voorkom je onnodige vertragingen en kun je het afval efficiënt blijven afvoeren.


#4 Kies een grotere maat container

Bij het inschatten van de benodigde containermaat is het verstandig om ruim te schatten. Klusprojecten genereren vaak meer afval dan je aanvankelijk verwacht. Het is beter om een iets grotere container te kiezen dan een te kleine, om te voorkomen dat je halverwege het project met een overvolle container zit. Het kan leiden tot extra kosten en ongemakken.

Vind je het lastig om een schatting te maken van de hoeveelheid afval? Neem dan contact op met de klantenservice voor advies.


#5 Geef duidelijke plaatsingsinstructies aan de chauffeur

Bij het laten plaatsen van de afvalcontainer is het belangrijk om duidelijke instructies te geven aan de chauffeur. Vermeld de gewenste locatie voor het plaatsen van de container en eventuele specifieke aanwijzingen die nodig zijn om de toegang te vergemakkelijken. Als je toevallig niet aanwezig bent op het moment van levering, zorg er dan voor dat je deze instructies vooraf communiceert. Dit voorkomt mogelijke vertragingen of onjuiste plaatsing.


#6 Voorkom narekeningen en houd je aan de regels

Bij het afvoeren van afval is het van groot belang om je aan de regels te houden die door het recyclingsbedrijf zijn vastgesteld. Zorg ervoor dat je alleen toegestane materialen in de container plaatst en geen gevaarlijk afval, zoals chemicaliën of andere niet-toegestane materialen. Het negeren van deze regels kan leiden tot extra kosten en andere ongemakken, zoals boetes of vertragingen in het afvoerproces.


#7 Goedkoop is duurkoop

Bij het selecteren van een afvalverwerkingsdienst is het verleidelijk om te kiezen voor de goedkoopste optie. Echter, goedkoop is niet altijd de beste keuze. Het is belangrijk om een gerenommeerd en professioneel bedrijf te kiezen dat betrouwbaar is en een goede klantenservice biedt. Lees beoordelingen en informeer naar de kwaliteit van de dienstverlening. Het werken met een betrouwbare partner kan problemen voorkomen en je helpen bij een efficiënte afvoer van afval.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 23 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.