Ga naar inhoud
Afzetbak.nl weekend korting, levering door heel Nederland! 🇳🇱

Verschil tussen groenafval en tuinafval

Geplaatst op dinsdag 25 april 2023 door Maurice Hagen

Afval is een onvermijdelijk bijproduct van menselijke activiteit. Of je nu bezig bent met het opruimen van je tuin of een bouwproject start, afvalbeheer is een essentieel onderdeel van het proces. Als je afval wilt afvoeren, heb je waarschijnlijk gehoord van groenafval en tuinafval. Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil tussen deze twee afvalstromen.

In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen groenafval en tuinafval, welke afvalstromen toegestaan zijn in de containers van afzetbak.nl, waar het afval vandaan komt en hoe je een container kunt huren voor deze afvalstromen.


Wat is het verschil tussen groenafval en tuinafval?

Groenafval en tuinafval worden vaak gebruikt als synoniemen, maar er is wel degelijk een verschil tussen deze twee afvalstromen.

Groenafval verwijst naar alle afvalstromen die afkomstig zijn van planten, bomen en struiken. Dit omvat takken, snoeiafval, bladeren en ander tuinafval dat afkomstig is van het onderhoud van tuinen en parken.

Tuinafval daarentegen omvat niet alleen het afval van planten, bomen en struiken, maar ook andere afvalstromen die vrijkomen bij het aanleggen of renoveren van een tuin. Hierbij kun je denken aan grond, tegels, stenen en andere bouwmaterialen. De tuinafval container is te vergelijken met een bouwafval of sloopafval container.


Wat zijn de toegestane afvalstromen bij groenafval container?

Bij het huren van een groenafval container kun je de volgende afvalstromen kwijt: bladeren, planten en struiken, takken, gras, snoeiafval, bloemen, onkruid en haagscheersel.

Bekijk de volledige lijst van wel- en niet toegestane producten op de groenafval informatie pagina.


Wat zijn de toegestane afvalstromen bij tuinafval container?

Bij het huren van een tuinafval container kun je de volgende afvalstromen kwijt: blad, bomen, groen, planten en struiken, stammen, takken, puin, stenen, tegels, staal/ijzer, stobben, 15% graszoden, 15% grond/zand, kunststof en plantenbakken.

Bekijk de volledige lijst van wel- en niet toegestane producten op de groenafval informatie pagina.


Waar komt dit afval vandaan?

Groenafval en tuinafval zijn afvalstromen die afkomstig zijn van diverse bronnen. Groenafval komt bijvoorbeeld vrij bij het snoeien van bomen en struiken in parken en tuinen. Ook het onderhoud van openbare groenvoorzieningen, zoals plantsoenen en parken, levert veel groenafval op. Tuinafval is breder van toepassing, omdat het niet alleen afkomstig is van het onderhoud van tuinen en parken, maar ook van landschap architectuurprojecten, tuinrenovaties en bouwprojecten waarbij tuinmaterialen worden gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld tuinafval vrijkomen bij het aanleggen van een nieuwe vijver, het installeren van een tuinhek of het plaatsen van een tuinhuis.

Het is belangrijk om te weten waar het afval vandaan komt, omdat dit helpt om het afval op de juiste manier te verwerken. Door het scheiden van groenafval en tuinafval kan het op de juiste manier worden verwerkt en gerecycled, wat bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving.


Container huren via afzetbak.nl voor beide afvalstromen

Als je groenafval of tuinafval wilt afvoeren, dan is het huren van een container de beste oplossing. Afzetbak.nl biedt containers in verschillende maten voor zowel groenafval als tuinafval. Het huren van een container bij afzetbak.nl is gemakkelijk en betaalbaar. Je kunt de container online bestellen en binnen een paar dagen wordt deze geleverd op de door jou aangegeven locatie. Het afval wordt door afzetbak.nl opgehaald en verwerkt op de juiste manier.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl