Ga naar inhoud
Afzetbak.nl weekend korting, levering door heel Nederland! 🇳🇱

Dakafvalrecycling

Geplaatst op vrijdag 07 september 2018 door Maurice Hagen

Dakafval bestaat onder andere uit dakgrind, dakleer (bitumen/mastiek) en samengesteld (composiet) dakafval. Dakleer kan teerhoudend zijn en sinds de invoering van de eural wordt dit gezien als gevaarlijk afval. Het kan echter ook rubberooid zijn. Dit is een nieuwer materiaal waar geen teer in zit. Composiet dakafval (dakafval n.e.g.) kan bestaan uit tempex met dakleer, daktegels vervuild met mastiek of een mengsel van verschillende materialen die van een dak komen.Onder composiet dakafval wordt verstaan dakleer met daaraan verkleefd en/of aanhangend andere materialen die niet op een eenvoudige manier van elkaar te scheiden zijn.

Materialen zoals hout, polyester, steen en dergelijk bouw- en sloopafval die duidelijk verontreinigd zijn met teer, vallen eveneens onder de definitie van composiet dakafval.

Wat is het bewerkingsproces?

Dakgrind kan apart aangeboden worden ter recycling. De mate van vervuiling is bepalend voor het verdere proces en de tariefsstelling. Het dakgrind gaat naar een bedrijf dat het grind kan recyclen. Daar wordt het gewassen, gezeefd en weer gewassen waarna het weer als dakgrind gebruikt kan worden.

Teerhoudend en composiet dakafval wordt gesorteerd. Alle herbruikbare materialen zoals hout, steen en non ferro materialen worden apart afgevoerd. 2 grote fracties die na de sortering overblijven zijn: dakleer en een zeeffractie. Dakleer wordt voor verdere eindverwerking afgevoerd en de zeeffractie wordt tegen relatief lage kosten thermisch gereinigd.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 23 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.