Ga naar inhoud
🎉 Black Friday super deal bij Afzetbak.nl!

Puinrecycling

Geplaatst op maandag 23 juli 2018 door Maurice Hagen

Puin- en steenachtige materialen zijn afkomstig van bouw-, sloop- en/of renovatieprojecten. Het puin bestaat voornamelijk uit schoon puin, betonpuin, baksteenpuin en asfaltpuin. Puin wordt met behulp van een breekinstallatie verkleind en verwerkt tot categorie-I bouwstoffen in verschillende afmetingen.


Na bewerking ontstaan hoogwaardige en KIWA-gecertificeerde menggranulaten met verschillende eigenschappen. Deze granulaten voldoen aan de normen voor een categorie-I bouwstof en worden hoofdzakelijk ingezet als funderingsmateriaal in de bouw- en GWW-sector.


Wat is puinrecycling?

Puinrecycling is het proces waarbij het puin afkomstig uit bouw- en sloopafval wordt hergebruikt in plaats van dat het naar een stortplaats wordt gebracht. Door het tijdens de sloop al te scheiden kan je veel geld besparen, door het apart af te voeren. Dit proces is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kosten besparen voor bouwbedrijven en helpen bij het oplossen van een tekort aan grondstoffen.


Hoe wordt puin ingezameld?

Puin wordt ingezameld door speciaal daarvoor ingeschakelde bedrijven. Zij hebben de juiste middelen om puin op te halen en te vervoeren naar een recyclingsbedrijf. Vaak wordt puin gescheiden ingezameld, bijvoorbeeld door beton en metaal apart te vervoeren. Dit maakt het recyclingsproces eenvoudiger.


Puin is zwaar, let op met de prijsafspraak

Puin is zwaar, dus het vervoer en verwerking ervan kan kostbaar zijn. Wanneer je een prijsafspraak maakt met een puinrecyclingbedrijf, is het verstandig om te kiezen voor een all-in prijs of te kijken naar de prijs per ton. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.


Het scheiden van puin is goedkoper dan alles in één afvalcontainer af te voeren omdat er dan minder energie en arbeid nodig is om het afval te verwerken. Wanneer puin gescheiden wordt ingezameld, kunnen de verschillende materialen direct worden verwerkt naar nieuwe grondstoffen. Hierdoor is er minder handmatige arbeid nodig en is het proces efficiënter.


Bovendien levert gescheiden ingezameld puin ook meer op in termen van waardevolle grondstoffen die terug in de economie kunnen worden gebruikt. Wanneer alles in één container zit, moet het eerst gescheiden worden, wat extra arbeid en kosten met zich meebrengt.


Daarnaast is het ook logistiek efficiënter, puinrecyclingbedrijven kunnen gerichter hun vervoer plannen, voor bijvoorbeeld alleen beton of alleen metaal te vervoeren. Dit bespaart op transportkosten.


Methoden van puinrecycling

Er zijn verschillende manieren waarop puin gerecycled kan worden. Een van de meest voorkomende methoden is het vergruizen van het puin, waarna het wordt gebruikt als onderlaag voor wegen en parkeerplaatsen. Andere methoden omvatten het sorteren van het puin handmatig of met behulp van machines, waarna het wordt gebruikt voor de productie van nieuwe bouwmaterialen.


Voordelen van puinrecycling voor het milieu

Een van de grootste voordelen van puinrecycling is dat het helpt bij het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gebracht. Dit helpt bij het besparen van ruimte op stortplaatsen en vermindert de hoeveelheid methaan die vrijkomt tijdens de afbraak van afval. Puinrecycling kan ook bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, aangezien minder energie nodig is om nieuwe materialen te produceren uit gerecycled puin dan uit grondstoffen die rechtstreeks uit de natuur worden gehaald.


Voordelen van puinrecycling voor bouwbedrijven

Daarnaast kan puinrecycling ook kosten besparen voor bouwbedrijven. Het vervoer van puin naar een stortplaats kan duur zijn, en door het puin te recyclen, kunnen deze kosten worden bespaard. Door een puincontainer huren kan je tijd besparen doordat er een container wordt geplaatst waarin je al je puinafval kan deponeren, de volle container wordt vervolgens opgehaald en zal verder gerecycled worden.


Puinbak of puin afzetcontainer huren

Naast het gescheiden inzamelen van puin, is het ook mogelijk om een puinbak of puin afzetcontainer te huren. Dit is handig wanneer je zelf aan bouw- of sloopwerkzaamheden begint en het puin op eigen terrein wilt opslaan. Hierdoor houd je de werkomgeving opgeruimd en kun je het puin op een later moment gemakkelijk laten ophalen door een recyclingbedrijf.


Er zijn verschillende formaten puinbakken en afzetcontainers beschikbaar, afhankelijk van de hoeveelheid puin die je verwacht te hebben. Bovendien kun je vaak kiezen voor een all-in prijs, waarbij de huur van de container en de ophaling inbegrepen zijn.


Het huren van een puinbak of afzetcontainer is een praktische oplossing wanneer je zelf aan bouw- of sloopwerkzaamheden begint en het puin op eigen terrein wilt opslaan. Hierdoor houd je de werkomgeving opgeruimd en kun je het puin op een later moment gemakkelijk laten ophalen door een recyclingbedrijf.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl