Ga naar inhoud
Afzetbak.nl weekend korting, levering door heel Nederland! 🇳🇱

Verbouwen of verhuizen

Geplaatst op maandag 03 juli 2023 door Maurice Hagen

Of je nu meer ruimte nodig hebt, een nieuwe buurt wilt verkennen, woon-werkbalans wilt creëren of je huis wilt verduurzamen, soms is de vraag: verbouwen of verhuizen? Beide opties hebben voor- en nadelen die je moet afwegen. Maar ongeacht je keuze, moet je ook rekening houden met de afvoer van afval tijdens de verbouwing. Gelukkig biedt afzetbak.nl de perfecte oplossing met hun handige containers voor het afvoeren van bouwafval. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de overwegingen bij een verbouwing of verhuizing en hoe afzetbak.nl je kan helpen bij het beheer van bouwafval.


Wat wil je bereiken met een verhuizing of verbouwing?

Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om je doelen en behoeften duidelijk te definiëren. Hier zijn enkele overwegingen die je kunt maken:

Ruimtegebrek

Een van de belangrijkste redenen om te overwegen te verbouwen of te verhuizen, is ruimtegebrek. Als je huidige woning niet meer voldoet aan je behoeften en uitbreiding mogelijk is, kan een verbouwing de ideale oplossing zijn. Het toevoegen van een extra kamer, een uitbreiding van de keuken of het creëren van een thuiskantoor kan je leefruimte aanzienlijk vergroten.

Buurt

De buurt waarin je woont, kan een grote rol spelen bij de keuze tussen verbouwen of verhuizen. Als je ontevreden bent over de locatie, burenproblemen hebt of op zoek bent naar nieuwe voorzieningen, zoals scholen of winkels, kan verhuizen naar een andere buurt de juiste stap zijn.

Woon in combinatie met werk

Met de opkomst van flexibel werken en thuiswerken is de woon-werkafstand belangrijker geworden. Als je lange pendeltijden wilt verminderen of de mogelijkheid wilt hebben om vanuit huis te werken, kan verhuizen naar een locatie dichter bij je werk gunstig zijn.

Verduurzaming

Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen en je huis wilt verduurzamen, kan een verbouwing je de gelegenheid bieden om energiezuinige upgrades aan te brengen. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame oplossingen.


Wat is er financieel mogelijk?

De financiële aspecten spelen een grote rol bij de keuze tussen verbouwen of verhuizen. Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om te onderzoeken wat je je kunt veroorloven en welke optie het meest kosteneffectief is op de lange termijn. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Budget: Begin met het bepalen van je budget. Hoeveel geld ben je bereid en in staat om te besteden aan een verbouwing of een nieuwe woning? Zorg ervoor dat je realistisch bent over je financiële mogelijkheden en dat je rekening houdt met eventuele extra kosten zoals belastingen, vergunningen en verzekeringen.
 • Kostenraming: Vraag offertes aan bij aannemers, architecten en andere professionals om een idee te krijgen van de geschatte kosten van een verbouwing. Als je overweegt te verhuizen, onderzoek dan de prijzen van woningen in de gewenste buurt en vergelijk ze met de waarde van je huidige woning.
 • Financieringsopties: Als je niet genoeg spaargeld hebt om de kosten van een verbouwing te dekken of om een nieuwe woning te kopen, moet je nadenken over financieringsopties. Dit kan bijvoorbeeld een lening zijn bij een bank, het gebruik van eigen vermogen of het verkrijgen van een hypotheek. Zorg ervoor dat je de voorwaarden en rentetarieven grondig onderzoekt voordat je een beslissing neemt.
 • Kostenbesparing: Overweeg manieren om kosten te besparen tijdens een verbouwing. Misschien kun je bepaalde taken zelf uitvoeren, zoals schilderen of het installeren van verlichting, om zo arbeidskosten te verminderen. Ook kun je de prijzen van bouwmaterialen vergelijken en op zoek gaan naar kortingen of aanbiedingen.
 • Waardevermeerdering: Denk na over de waardevermeerdering van je huis na een verbouwing. Als je verwacht dat de waarde van je huis aanzienlijk zal stijgen en je er op de lange termijn financieel voordeel uit kunt halen, kan dit een belangrijke factor zijn bij het nemen van een beslissing. Praat eventueel met een makelaar of vastgoedexpert om inzicht te krijgen in de potentiële waardevermeerdering.
 • Onderhoudskosten: Houd rekening met de onderhoudskosten van je huidige woning en de potentiële onderhoudskosten van een nieuwe woning. Een oudere woning kan bijvoorbeeld meer onderhoud en renovatie vereisen, wat extra kosten met zich meebrengt. Dit kan invloed hebben op je financiële mogelijkheden op de lange termijn.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van je financiële situatie en toekomstplannen. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur om je te helpen bij het evalueren van de financiële aspecten en de meest haalbare en verstandige keuze te maken.

Tip: het is mogelijk om de gehuurde afvalcontainer op te nemen in je bouwdepot.


Verbouwen

Of het nu gaat om meer woon opppervlakte te krijgen, of juist te verduurzamen. Een verbouwing van je huidige woning kan één van de opties zijn.

Voordelen van verbouwen

 • Je kunt je huidige huis aanpassen aan je specifieke behoeften en smaak.
 • Je hoeft niet te verhuizen en je kunt in de vertrouwde omgeving blijven.
 • Verbouwen kan op de lange termijn goedkoper zijn dan verhuizen.

Nadelen van verbouwen

 • Verbouwingen kunnen tijdrovend en stressvol zijn, vooral als je tijdens de werkzaamheden in je huis blijft wonen.
 • Onvoorziene kosten kunnen zich voordoen tijdens de verbouwing, wat het budget kan beïnvloeden.
 • Er is een beperking aan de grootte van de uitbreiding, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Kosten verbouwing

Bij het plannen van een verbouwing is het essentieel om rekening te houden met de kosten. Hier zijn enkele punten waar je op moet letten:

Vraag offertes op

Vraag offertes aan bij verschillende aannemers en bouwprofessionals om een idee te krijgen van de kosten. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert over je plannen en specificaties om nauwkeurige offertes te ontvangen.

Maak afspraken

Maak duidelijke afspraken met de aannemer over de kosten, de duur van de verbouwing en de betalingsvoorwaarden. Dit voorkomt misverstanden en mogelijke geschillen in de toekomst.

Kosten bouwmaterialen

Onderzoek de kosten van bouwmaterialen en apparatuur die nodig zijn voor de verbouwing. Vergelijk prijzen bij verschillende leveranciers en zoek naar eventuele kortingen.

Onvoorziene kosten

Houd altijd rekening met onvoorziene kosten, zoals mogelijke problemen die pas tijdens de verbouwing aan het licht komen. Reserveer een extra budget voor dergelijke situaties om financiële verrassingen te voorkomen.

Bespaar kosten door zelf te slopen

Je kunt kosten besparen door zelf de sloopwerkzaamheden uit te voeren voordat de aannemer aan de slag gaat. Zorg er echter voor dat je weet wat je doet en dat de structuur van het huis niet wordt aangetast. Je kan heel eenvoudig het afval dat voortkomt uit een sloop afvoeren in een container, welke bij je voor de deur wordt geplaatst en als die vol is op een juiste manier gerecycled.


Verhuizen

Verhuizen naar een andere woning binnen dezelfde woonplaats, of juist naar de andere kant van het land. Afhankelijk van je behoefte kan je gaan naar een kant-en-klare woning waar je direct in kan trekken, of juist een kluswoning welke je zelf wilt opknappen.

Voordelen van verhuizen

Je kunt een nieuwe omgeving verkennen en mogelijk betere voorzieningen, scholen en faciliteiten vinden.

Het kan minder stressvol zijn dan verbouwen, vooral als je verhuist naar een instapklare woning.

Je hebt de mogelijkheid om een frisse start te maken en je woning aan te passen aan je nieuwe behoeften.

Nadelen van verhuizen

Verhuizen kan duurder zijn dan verbouwen, afhankelijk van de huizenmarkt en de kosten van makelaars, overdrachtsbelasting en verhuizing.

Je verlaat mogelijk de vertrouwde buurt en moet je aanpassen aan een nieuwe omgeving.

Kosten verhuizing

Bij een verhuizing moet je rekening houden met verschillende kostenfactoren. Hier zijn enkele belangrijke punten:

Verhuisbedrijf inhuren

Als je ervoor kiest om een verhuisbedrijf in te huren, moet je de kosten van hun diensten meenemen in je budget. Vergelijk prijzen en vraag aanbevelingen om een betrouwbaar en betaalbaar verhuisbedrijf te vinden.

Kosten verhuisbedrijf

Verhuisbedrijven bieden verschillende diensten aan, zoals inpakken, transporteren en uitpakken van je bezittingen. De kosten zijn afhankelijk van de afstand, de hoeveelheid spullen en de gewenste extra services.


Samenvattend

Of je nu besluit om je huidige huis te verbouwen of te verhuizen naar een nieuwe woning, weeg zorgvuldig de voor- en nadelen af en zorg ervoor dat je de financiële aspecten goed in kaart brengt. Vergeet niet om afzetbak.nl in te schakelen voor een moeiteloze afvoer van bouwafval. Succes met je verbouwings- of verhuisplannen!

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl