Ga naar inhoud
🚚 Nieuw: zaterdaglevering in bepaalde regio's!

Grond afvoeren

Een lap grond kan een fortuin kosten. Je betaalt voor de vierkante meters, de grond die er ligt heeft doorgaans aanzienlijk minder waarde. Je moet zelfs de portemonnee trekken om grond af te voeren. Bij een flinke klus aan huis of voor een groot bouwproject heb je behoefte aan praktische oplossingen waarmee je tijd en geld kunt besparen. Met een container kun je grond laten afvoeren. Tuingrond, zwarte of witte grond en kleigrond. Daar gaan verschillende kosten mee gemoeid zoals het tarief dat de gemeente hanteert of voor een container huren. Wat je moet weten over de mogelijkheden en de kosten van grond afvoeren lees je op deze pagina. Ben je op zoek naar een geschikte container voor jouw project? Dan ben je welkom in de webshop van Afzetbak.nl. Hier vind je voor ieder karwei de juiste container.

Grond container bestellen

Grond afvoeren in een container

Grond is heel veelzijdig. Wat je op één plek graaft kun je elders weer gebruiken. Maak een kuil of een verhoging of egaliseer de tuin. Alles is mogelijk zolang je een goed plan hebt en de juiste materialen. Toch is niet alle grond hetzelfde en soms heb je teveel van het ene type of juist te weinig van het ander. Je moet dan eerst grond afvoeren om vervolgens met het gewenste product verder te gaan. De eigenschappen van zwart of wit zand kunnen namelijk flink uiteenlopen. Het is mogelijk om als particulier zelf naar de milieustraat te rijden of schakel hiervoor een specialist in. Wat de beste keuze is hangt af van het project en de hoeveelheid grond die je wilt afvoeren. Bij grond afvoeren als particulier zullen er bij de milieustraat restricties zijn wat betreft het soort aarde dat gestort wordt of het maximale volume.

Grond afvoeren bij de gemeente is mogelijk, met een maximum hoeveelheid van 1 m3 kun je snel aan je limiet raken. De kosten voor grond afvoeren per m3 kunnen aanzienlijk dalen als je gebruik maakt van een grotere container. Er zijn ook andere locaties waar je terecht kunt. Als het grotere volumes betreft zullen bij grond afvoeren de kosten snel oplopen als je niet eerst informeert naar de mogelijkheden. Als je niet oplet dan zit je met een berg zand die je niet kwijt kunt raken. Dat kan niet de bedoeling zijn. De prijs voor grond afvoeren is daarmee dus niet de enige factor.

Grond vervoeren met een shovel

In veel gevallen zal de aannemer het verplaatsen van grond verzorgen. Als je zelf een karwei uitvoert als huiseigenaar of voor klanten, dan moet je het afvoeren van overtollig grond zelf regelen. Uiteraard hoef je hiervoor niet alle materialen zelf aan te schaffen. Zo kun je grond afvoeren met een container die je huurt voor de periode waarin dit nodig is. Door zaken duidelijk af te stemmen met de verhuurder van materialen kun je direct kosten besparen. Uiteraard is het ook van belang dat je kunt rekenen op het materieel wanneer dit nodig is. Een goede planning maakt het verschil.

Grond afvoeren bij de gemeente

Bij grond afvoeren ligt de prijs per m3 gemiddeld genomen tussen 10 tot 30 euro. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid aarde en op welke wijze het afgevoerd wordt. De kosten voor grond afvoeren zullen toenemen als het verontreinigde grond betreft. Het is mogelijk dat er eerst bodemonderzoek nodig is om dit te bepalen. De grond afvoeren prijs is daarmee niet de enige kostenpost. Probeer niet te besparen op zaken als onderzoek of een container. Zo kom je later juist voor grotere problemen te staan inclusief hogere kosten. De prijs afvoeren van grond per m3 kan echter afwijken op basis van diverse factoren waaronder:

  • Wat voor een type aarde het betreft.
  • Of er sprake is van verontreiniging.
  • In welke gemeente de werkzaamheden plaatsvinden.
  • Wat het totale volume is van het overtollige zand.

Bij Afzetbak.nl denken we graag met je mee om de prijs bij afvoeren van grond betaalbaar te houden. Neem geheel vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Regels zijn op het gebied van grond afvoeren

Het is van belang om te weten dat er strenge regels zijn op het gebied van grond afvoeren. Als je hier meer over wilt weten neem dan gerust even contact op met de helpdesk van Afzetbak.nl. In 2019 trad een landelijk kader in werking genaamd “Tijdelijk Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie”. De PFAS regeling werd opgesteld in samenwerking met de centrale overheden en is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

PFAS staat voor Poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die van nature niet in de natuur voorkomen. Denk hierbij aan perfluoroctaanzuur (PFOA) en perfluoroctaansulfonaten (PFOS). Dit zijn stoffen die aanwezig zijn in producten als smeermiddelen, verpakkingen, textiel of cosmetica producten.

In het kort; ongekleurde grond die wordt aangeleverd zal eerst geanalyseerd moeten worden op PFAS. Als de gemeten waarden onder de standaard industriële norm liggen dan kan de grond geaccepteerd worden door de verwerkende organisatie. Anders is het niet mogelijk om de grond aan te nemen voor reiniging of hergebruik. Er is geen overgangsregeling van toepassing voor grond die licht verontreinigd is.

Tuingrond afvoeren

Is goedkoop grond afvoeren mogelijk? Jazeker, mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Zo is het bij overtollige grond afvoeren van belang dat er onderscheid wordt gemaakt tussen schone aarde en vervuilde aarde. Schone grond afvoeren valt namelijk aanzienlijk goedkoper uit dan vervuilde grond. Wat kost grond afvoeren? Om die vraag te beantwoorden zul je alle kosten bij elkaar moeten optellen. Welke middelen er nodig zijn om de grond af te graven bijvoorbeeld en hoe dit wordt afgevoerd. Meerdere keren op en neer met een kleine vracht neemt tijd in beslag, daarnaast kunnen de kosten voor tuin grond afvoeren bij de milieustraat flink oplopen. Als het om meerdere m3 gaat dan zal een container huren snel goedkoper uitvallen.

Grond afgraven

Zwart grond afvoeren

Onder zwart grond verstaan we tuinaarde. Dit wordt ook wel zwart zand of teelaarde genoemd. Dit is een standaard type grond dat je in veel tuinen zult aantreffen. De eerste stap in het verwerken van de grond is de mogelijkheden overwegen om het zwarte zand te hergebruiken. Wellicht kun je afgegraven zand elders storten om een deel van de tuin op te hogen. Als er echter zwart grond overblijft dat kan dit worden afgevoerd in een container.

Tuinaarde afvoeren

Tuinaarde afvoeren behoort tot de meest standaard toepassingen van zand wegbrengen. Bijvoorbeeld bij later wit grond storten om een terras aan te leggen in de tuin. Zorg er bij aarde afvoeren voor dat de bodem vrij is van andere elementen. Anders kan dit voor problemen zorgen bij het ophalen. Het is namelijk niet toegestaan om bij verontreinigde aarde afvoeren van grond uit te voeren.

Bij zwart grond afvoeren zul je een berekening moeten maken van de hoeveelheid die verwijderd zal worden. Standaard containers hebben een inhoud van 3 m3 of 6 m3. Als er behoefte is aan een container met een grotere inhoud neem dan contact op met een medewerker van Afzetbak.nl. Er zijn zeker mogelijkheden voor zwart zand afvoeren in grotere hoeveelheden. Wil je meer weten over zand afvoeren en de kosten die hiermee gepaard gaan? We stellen graag een vrijblijvende offerte voor je op.

Grond zaad planten

Waar kan ik kleigrond afvoeren

Mag je ook kleigrond afvoeren bij zwarte grond? Ja, dat is mogelijk. Een voorwaarde is wel dat het materiaal geen puin bevat of niet verontreinigd is met andere stoffen. Als je planten, struiken of bomen wilt afvoeren dan zijn hier speciale groencontainers voor beschikbaar. Het zal in de praktijk onmogelijk zijn om iedere wortel geheel te verwijderen bij het afvoeren van zwarte grond. Daarom is er een richtlijn gesteld van 5 tot 10 procent aan plantaardige restmaterialen. Bij zand afvoeren is het altijd van belang om op de hoogte te zijn van de regels, die kunnen per gemeente afwijken.

Wit tuin zand afvoeren

Wit zand is geen standaard type zand maar een verzamelnaam voor verschillende soorten grond met overeenkomstige eigenschappen. Zo zal het geen aarde met een hoge voedingswaarde betreffen, planten kunnen er niet goed op gedijen. Het is wel een soort zand dat doorgaans goed water doorlaat en geschikt is om een stabiele onderlaag mee te leggen. Bij wit zand afvoeren zijn voor het grootste deel dezelfde regels en richtlijnen van toepassing als voor andere soorten aarde geldt. Bij tuin zand afvoeren zijn de kosten voor afvoeren van grond hetzelfde als voor zwart zand het geval is mits er geen sprake is van een verontreinigde bodem. Als dit wel het geval is dan zal het kostenplaatje hoger uitvallen. Het is daarom van belang om bij aarde wegbrengen te controleren om welke type zand het gaat en of er bijzonderheden van toepassing zijn. Mocht er verontreinigende elementen aanwezig zijn dan zal voor afvoeren de grond prijs stijgen. Het is daarnaast mogelijk dat grond laten afvoeren niet mogelijk is. PFAS grond mag namelijk niet worden aannomen. Uiteraard helpen de experts van Afzetbak.nl je graag verder zodat je weet wat de grondafvoer kosten zijn.

Kosten grond afvoeren

Als je wilt weten wat afvoeren van grond per m3 kost dan is dit voor een deel afhankelijk van het totale volume en het type aarde waar het om draait. Het is vrij eenvoudig om bij schoon wit of zwart zand afvoeren de kosten te berekenen. Als er sprake is van verontreiniging dan kunnen de regels voor grond ophalen afwijken. In dat geval is er wellicht aanvullend bodemonderzoek nodig. Het is in dat geval verstandig om dit vooraf uit te laten voeren, ander loop je het risico dat de container niet gebruikt kan worden omdat het afvoeren van tuingrond wellicht onder restricties valt. We kunnen je hiervoor adviseren, neem direct contact met ons op voor meer informatie.