Ga naar inhoud
🎉 Eindejaar opruim korting bij Afzetbak.nl!

Afvalverwerkers en brand - daar zit niemand op te wachten

Geplaatst op zaterdag 20 juli 2019 door Maurice Hagen

Het laatste jaar zijn bij de afvalverwerkers diverse keren branden ontstaan wat veel impact heeft op de omgeving.


Hoe komt het dat deze branden ontstaan?

Hier een aantal mogelijke oorzaken:

  • broei van het afval. Door met olie vervuild textiel, zaagsel en vervuilde filters van onder andere spuitkoppen loopt de temperatuur zo hoog op, dat hierdoor brand ontstaat.
  • sprays van deodorants, scheerschuim, haarverstevigers, verstuivers, ontstoppingskorrels, schoonmaakmiddelen en vele andere bussen en sprays, die onder druk staan, zijn zeer brandgevaarlijk. De bussen en sprays zijn gevuld met drijfgassen. De lege bussen worden onder hoge druk samengeperst, zodat het minder ruimte inneemt en daardoor de transportkosten reduceert.


  • tandpasta, hierin zit fluor, een schadelijke stof voor het milieu. Het komt o.a. in het oppervlaktewater terecht, wat weer gevolgen heeft voor de leefomgeving van mens en dier 
  • uitwerpselen van honden en katten, hierin bevinden zich gassen, die ook branden kunnen veroorzaken


Waarnemingen en feiten

  • een automobilist wordt aangehouden om voor een alcoholtest te blazen, maar hij moest eerst z’n kauwgom op straat uitspugen! In kauwgom zit titaandioxide. Een stof die ook te vinden is in verven, kunststoffen, papier en inkten en heeft een schadelijke uitwerking op ons milieu en is ook licht brandbaar
  • in een perskraakauto waar alles in gedeponeerd wordt, zou eerst eens flink “gemagneetvist” moeten worden om alle brandbare en gevaarlijke stoffen eruit te vissen. 
  • alleen aluminium kan niet gevist worden, dus ook dit materiaal zal apart afgevoerd moeten worden


Conclusie

Voorkom branden door alles wat brandbaar is, apart in te leveren bij de milieustraat in uw gemeente. De milieustraat heeft verschillende containers voor diverse afvalstromen. Bekend is het inleveren van batterijen en schildersbenodigdheden, maar vergewis u van de andere brandbare stoffen ook.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl

Na 10 jaar lang als senior accountmanager in de afvalbranche te hebben gewerkt, ben ik 2017 enthousiast een eigen bedrijf begonnen in dezelfde en zeer energieke branche. In deze tijd, waarin heel veel gebeurt op gebied van slopen en bouwen, renoveren en vernieuwen van bedrijfspanden, woningen en tuinenaanleg en tuinvernieuwingen en bedrijfsafval, hebben wij een zeer dynamische website ontwikkeld. Alle nieuwe inzichten op milieutechnisch en recycling gebied zijn onze specialiteit. Zowel bedrijven (bouw- en sloopbedrijven, keuken- en badkamerinstallateurs, timmerbedrijven, dakwerkbedrijven, hoveniers en MKB’ers enz.) alsook particulieren kunnen hun afvalcontainers of rolcontainers op een snelle manier bij ons bestellen. Wij zijn trots u te kunnen helpen om op een milieuvriendelijke manier van uw afval een nieuw basisproduct te creëren.