Ga naar inhoud
Afzetbak.nl weekend korting, levering door heel Nederland! 🇳🇱

Oude matrassen inleveren

Geplaatst op vrijdag 07 juli 2023 door Maurice Hagen

Heb je onlangs een nieuwe matras aangeschaft en sta je nu voor de vraag: "Wat moet ik doen met mijn oude matras?" Je wilt er natuurlijk vanaf, maar je wilt ook op een milieuvriendelijke manier van je matras afkomen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je oude matrassen gratis in te leveren. In dit artikel delen we nuttige informatie over waar je oude matrassen kunt inleveren en hoe je dit op een duurzame manier kunt doen.

Waar kan ik oude matrassen inleveren?

Als je wilt weten waar je jouw oude matrassen kunt inleveren, zijn er diverse opties beschikbaar. Hier zijn enkele van de meest gebruikelijke mogelijkheden:

1. Gemeentelijke inzamelpunten

Veel gemeenten bieden speciale inzamelpunten waar je jouw oude matrassen kunt afgeven. Dit kan bijvoorbeeld een milieustraat zijn of een speciaal ingerichte inzamelcontainer. Informeer bij jouw gemeente naar de locaties en openingstijden van deze inzamelpunten.

2. Matrassenwinkels en fabrikanten

Sommige matrassenwinkels en fabrikanten bieden een inzamel- of retourprogramma aan voor oude matrassen. Vaak kun je bij de aankoop van een nieuwe matras je oude exemplaar kosteloos laten meenemen. Neem contact op met de winkel waar je jouw nieuwe matras hebt gekocht en vraag naar de mogelijkheden.

3. Goede doelen en sociale instellingen

Er zijn verschillende goede doelen en sociale instellingen die gebruikte matrassen accepteren. Deze organisaties kunnen de matrassen reinigen en/of recyclen en ze vervolgens aanbieden aan mensen in nood. Doe wat onderzoek naar lokale goede doelen in jouw omgeving en ontdek of ze gebruikte matrassen innemen.

Gratis matrassen inleveren: waarom is het belangrijk?

Het gratis inleveren van oude matrassen is niet alleen handig voor jou, maar ook van groot belang voor het milieu. Matrassen bestaan uit diverse materialen, zoals schuim, metaal en textiel, die vaak niet biologisch afbreekbaar zijn. Als oude matrassen op de juiste manier worden ingeleverd, kunnen deze materialen worden gerecycled en hergebruikt, waardoor de hoeveelheid afval en de belasting van het milieu worden verminderd. Door je matrassen gratis in te leveren, draag je dus bij aan een duurzamere samenleving.

Hoe kun je oude matrassen gratis inleveren?

Wil je je oude matrassen kosteloos inleveren, let dan op de volgende tips:

1. Controleer lokale inzamelmogelijkheden

Zoals eerder vermeld, kun je bij jouw gemeente, matrassenwinkels en goede doelen informeren naar de mogelijkheden voor gratis matrasinname. Zij kunnen je voorzien van specifieke informatie over de procedure en eventuele vereisten.

2. Voorbereiding van de matrassen

Voordat je je oude matrassen gaat inleveren, is het verstandig om ze schoon te maken en te inspecteren op eventuele schade. Zorg ervoor dat de matrassen droog zijn om de kans op schimmelgroei te verminderen. Als je een matrasbeschermer hebt, is het een goed idee om deze te verwijderen voordat je de matras inlevert.

3. Vervoer en aflevering

Afhankelijk van de inzamelmethode moet je wellicht zelf voor het vervoer van de matrassen zorgen. Controleer of je de matrassen kunt afleveren op het inzamelpunt of dat er een ophaaldienst beschikbaar is. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de openingstijden en eventuele beperkingen.

Matras afvoeren in een grofvuil container: dit mag niet

Het afvoeren van een matras via een grofvuil container kan een verleidelijke optie lijken, maar houd er rekening mee dat dit vaak niet mogelijk is of extra kosten met zich meebrengt. Afhankelijk van het soort en formaat van de matras, kunnen deze (extra) kosten variëren tussen de €25,- en €75,- exclusief btw. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de beperkingen en mogelijke extra kosten voordat je deze methode overweegt.

Hoewel grofvuil containers vaak worden gebruikt voor het afvoeren van groot huishoudelijk afval, zijn matrassen een speciale categorie vanwege hun omvang en samenstelling. Veel afvalverwerkers hebben beperkingen opgelegd voor het afvoeren van matrassen in grofvuil containers vanwege recycling- en milieubeleid.

Wanneer je een matras in een grofvuil container probeert te plaatsen, kan het zijn dat je wordt gevraagd om deze eruit te halen en elders te laten afvoeren. Dit kan leiden tot extra kosten en ongemak. Het is raadzaam om alternatieve methoden te overwegen om je matras op een milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier af te voeren, zoals de eerder genoemde opties.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 23 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.