Ga naar inhoud
🎉 Black Friday super deal bij Afzetbak.nl!

Houtafval afvoeren en recyclen: bespaar kosten met een container

Geplaatst op dinsdag 11 april 2023 door Maurice Hagen

Houtafval is een veelvoorkomend afvalproduct in verschillende sectoren, zoals de bouw en de houtindustrie. Het is echter belangrijk om te weten dat houtafval niet zomaar als restafval kan worden afgevoerd. Het moet op de juiste manier worden verwerkt om het milieu te beschermen en de kosten te beperken. In dit artikel zullen we bespreken wat houtafval is, welke soorten er zijn, hoe je het recycleert en waar houtafval vrijkomt. Daarnaast zullen we de voordelen van het scheiden van houtafval bespreken en hoe je daarbij geholpen kunt worden door een houtafval container van afzetbak.nl.


Wat is houtafval?

Houtafval is het afval dat overblijft bij het bewerken van hout. Dit kan afkomstig zijn van zaag- en schaafwerkzaamheden, maar ook van sloopwerkzaamheden waarbij houten constructies worden verwijderd. Houtafval kan bestaan uit verschillende soorten hout, zoals spaanplaat, MDF, multiplex en massief hout.


Welke soorten houtafval zijn er?

Er zijn verschillende soorten houtafval, zoals A-hout, B-hout en C-hout. A-hout is schoon en onbehandeld hout, zoals pallets en kisten. B-hout is behandeld hout, zoals geschilderd hout en geïmpregneerd hout. C-hout is verontreinigd hout, zoals sloophout en geïmpregneerd tuinhout.


Hoe recycle je houtafval?

Houtafval kan worden gerecycled tot nieuwe producten, zoals spaanplaat en papier. Dit gebeurt door het houtafval te vermalen en te versnipperen tot kleine stukjes. Vervolgens wordt het vermengd met lijm en samengeperst tot nieuwe platen. Daarnaast kan houtafval worden gebruikt als brandstof voor energieopwekking.


Waar komt houtafval vrij?

Houtafval komt vrij in verschillende sectoren, zoals de bouw, de meubelindustrie en de verpakkingsindustrie. Bij de bouw gaat het vooral om sloophout en bouw- en sloophout. In de meubelindustrie gaat het om restmateriaal bij het produceren van meubels en in de verpakkingsindustrie om pallets en kisten.


Kosten besparen door te scheiden

Het scheiden van houtafval kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Door A-hout te scheiden van B- en C-hout kan het A-hout worden hergebruikt of gerecycled, terwijl B- en C-hout worden verwerkt tot brandstof. Dit kan zorgen voor lagere afvalverwerkingskosten en kan bovendien bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering.


Afvoeren van houtafval met een container van afzetbak.nl

Een container van afzetbak.nl kan helpen bij het scheiden en afvoeren van houtafval. Bij afzetbak.nl kun je containers huren in verschillende maten, geschikt voor het afvoeren van verschillende soorten afval, waaronder houtafval. Door het huren van een container voor houtafval kun je gemakkelijk en efficiënt het afval scheiden en afvoeren. Het houtafval wordt vervolgens op een duurzame manier verwerkt en gerecycled, wat bijdraagt aan een beter milieu. Bovendien bespaar je kosten door het gescheiden inzamelen van het houtafval. Door te kiezen voor een container van afzetbak.nl kies je voor gemak, efficiëntie en duurzaamheid.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl