Ga naar inhoud
🎉 Black Friday super deal bij Afzetbak.nl!

Wat is asbest en waarom is asbest zo gevaarlijk voor de gezondheid?

Geplaatst op dinsdag 25 september 2018 door Maurice Hagen

Asbest is in de jaren 70 en 80 veelvuldig gebruikt voor velerlei toepassingen. Het is één in de natuur voorkomend mineraal (silicaten). In ons land is vooral witte, blauwe en bruine asbest gebruikt en opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels.


Asbest wordt verwerkt met een bindmiddel zoals cement, lijm/gips en karton. Door de jaren heen wordt het bindmiddel aangetast en in sommige gevallen blijft er niets meer van het bindmiddel over en komen er vezels vrij, die bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid. Inademing van deze asbestvezels moet beslist worden voorkomen. Het behoort daarom op een bijzondere manier te worden aangeboden in een niet luchtdoorlatende dubbele verpakking. Hier mag beslist geen stofverspreiding optreden, dat waarneembaar is.

Het meeste asbest wat aangeboden wordt, bestaat uit cement-golfplaten. De asbestvrije cementplaten zijn te herkennen aan de opdruk NT. Dit staat gedrukt op de voorlaatste golf van de plaat. Asbest behoort via tussenopslag op de milieustraat terecht te komen en kan alleen via laboratoriumanalyse uitsluitsel geven. Mocht u twijfelen of het asbest is, neemt u a.u.b. contact op met een afvalspecialist, die met een juiste oplossing komt om dit zeer gevaarlijk materiaal op een juiste manier te laten verwijderen.

Asbest laten afvoeren

O.a. van Santen Advies is gespecialiseerd in het ontzorgen van opdrachtgevers bij het saneren van asbest en het begeleiden bij sloopprojecten. Onder één dak vindt u alle expertise en ervaring voor een efficiënte, kostenbesparende en zorgvuldige voorbereiding, uitvoering en afronding. Voor bedrijven, particulieren, instanties en asbestsaneringsbedrijven zijn we een adviseur die van grote toegevoegde waarde is.

Container huren

Bij Afzetbak.nl kunt u ook een asbestcontainer huren om veilig asbestmateriaal af te voeren. Het is van cruciaal belang dat asbest op de juiste manier wordt verpakt en afgevoerd om mogelijke blootstelling aan schadelijke vezels te voorkomen. Onze asbestcontainers zijn speciaal ontworpen om aan alle vereisten te voldoen, met luchtdichte sluitingen en dubbele wanden om stofverspreiding te minimaliseren.


Door een asbestcontainer te huren bij Afzetbak.nl, kunt u erop vertrouwen dat uw asbestafval op een veilige en verantwoorde manier wordt afgevoerd. Onze containers worden geleverd op de gewenste locatie en na afloop van de huurperiode zorgen wij voor de correcte verwerking van het asbestafval volgens de geldende regelgeving.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl