Ga naar inhoud
🎉 2023 opgeruimd starten, met een container van Afzetbak.nl!

Maden in afval container

Geplaatst op maandag 09 januari 2023 door Maurice Hagen

Heb je last van maden in je afvalcontainer? Weet je niet wat je hier tegen moet doen? Dan hebben wij in dit artikel enkele tips en tricks verzameld om je voor te bereiden op een maden-vrije afvalcontainer en een stinkende afvalcontainer te voorkomen.

Wat zijn maden?

Maden zijn kleine larven die voorkomen in afval en organische materialen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de natuurlijke afbraakcyclus en zorgen ervoor dat afval sneller afbreekt.

Maden komen voornamelijk voor in afvalcontainers waar organisch afval wordt opgeborgen. Ze komen voort uit eieren die zijn gelegd door vliegen of andere insecten. Deze eieren komen meestal binnen via voedselafval of andere organische materialen die in de container worden gegooid.

Wat te doen tegen maden?

Als je merkt dat je afvalcontainer bezet is met maden, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Maden kunnen namelijk leiden tot onaangename geuren en een onhygiënische omgeving.

Als je al maden in de container hebt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Dit kan door de container te reinigen met een desinfecterend middel of door de larven te verdelgen met behulp van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is ook aan te raden om vliegenvallen te gebruiken om te voorkomen dat nieuwe vliegen eieren leggen in de container.

Voorkomen van maden in de afval container

Om maden in de afval container te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de container te legen en te reinigen. Dit zorgt ervoor dat de larven geen voedingsbron hebben en dus niet kunnen uitgroeien tot volwassen vliegen. Het is ook aan te raden om afval zo snel mogelijk weg te gooien en te voorkomen dat voedselafval lange tijd in de container blijft liggen.

Tips voor een schonere container

Daarnaast is het ook aan te raden om afval zo goed mogelijk te scheiden, bijvoorbeeld door het scheiden van organisch en anorganisch afval. Dit zorgt er namelijk voor dat de maden zich alleen concentreren in de container waar organisch afval wordt opgeborgen, in plaats van dat ze zich verspreiden over meerdere containers. Hierdoor kun je gerichter te werk gaan in het bestrijden van maden.

Een andere manier om maden te voorkomen is door de afvalcontainer goed af te sluiten. Dit kan door het gebruik van afsluitbare deksels of afdekzeilen. Hierdoor worden vliegen en andere insecten buitengesloten en kan er geen eieren worden gelegd.

Natuurlijke vijanden

Ten slotte is het ook aan te raden om regelmatig een vogelkooi of vogelhuisje in de buurt van de afvalcontainer te hangen. Vogels zijn namelijk natuurlijke vijanden van maden en zullen deze opeten, waardoor het aantal maden in de container afneemt.

Maurice Hagen - Afzetbak.nl

Maurice Hagen

Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl

Na 10 jaar lang als senior accountmanager in de afvalbranche te hebben gewerkt, ben ik 2017 enthousiast een eigen bedrijf begonnen in dezelfde en zeer energieke branche. In deze tijd, waarin heel veel gebeurt op gebied van slopen en bouwen, renoveren en vernieuwen van bedrijfspanden, woningen en tuinenaanleg en tuinvernieuwingen en bedrijfsafval, hebben wij een zeer dynamische website ontwikkeld. Alle nieuwe inzichten op milieutechnisch en recycling gebied zijn onze specialiteit. Zowel bedrijven (bouw- en sloopbedrijven, keuken- en badkamerinstallateurs, timmerbedrijven, dakwerkbedrijven, hoveniers en MKB’ers enz.) alsook particulieren kunnen hun afvalcontainers of rolcontainers op een snelle manier bij ons bestellen. Wij zijn trots u te kunnen helpen om op een milieuvriendelijke manier van uw afval een nieuw basisproduct te creëren.